Nötrofil / lenfosit oranının akut gastroenterit nedenini belirlemede yeri
Neutrophil / lymphocyte ratio place in determining the cause of acute gastroenteritis
  1. Tez No: 684113
  2. Yazar: FURKAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL KAVALCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Gastroenterit, Nötrofil/ Lenfosit Oranı, Acute Gastroenteritis, Neutrophil/Lymphocyte Ratio
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, akut gastroenterit nedenini bulmada nötrofil / lenfosit oranının tanısal değerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma 01.09.2020-31.05.2021 tarihleri arasında SBÜ Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Acil Tıp Kliniğine başvuran Akut Gastroenterit tanılı, aydınlatılmış onamı alınan, dışlama kriteri olmayan hastalar dahil edilerek yapıldı. Araştırma prospektif, gözlemsel bir çalışma şeklinde yürütüldü. Akut Gastroenterit tanısı, takibi, gerekli laboratuvar tetkikleri güncel Akut Gastroenterit rehberleri doğrultusunda gerçekleştirildi. Yapılan güç analizine göre çalışmaya 168 hasta dahil edildi. Hastalar parazit, viral ve bakteriyel gastroenterit olarak 3 gruba ayrıldı. Her grubun beyaz küre (WBC), nötrofil, lenfosit, NLO parametreleri değerlendirildi. Sürekli verilerin dağılımı Kolmogorov-Smirnov testi ile değerlendirildi. Kategorik verilerin karşılaştırılmasında (yaş, cinsiyet, kronik hastalık varlığı, kullanılan ilaç varlığı, gaita makroskobisi) Ki-Kare testi, sürekli verilerin karşılaştırılmasında (WBC, Nötrofil, Lenfosit, NLO) Kruskal Wallis testi kullanıldı. Post-hoc analiz içinse Mann Whitney U testi ile kullanıldı. p0,05). Sonuç: NLO'nun, Acil Servise başvurup Akut Gastroenterit tanısı alan hastalarda tek başına etyolojik sebepleri ayırt etmede kullanılamayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the diagnostic value of neutrophil / lymphocyte ratio in finding the cause of acute gastroenteritis. Materials and Methods: This study was conducted by including patients with acute gastroenteritis who applied to SBU Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Health Application and Research Center Emergency Medicine Clinic between 01.09.2020 and 31.05.2021, with informed consent and without exclusion criteria. The research was conducted as a prospective, observational study. Acute Gastroenteritis diagnosis, follow- up and necessary laboratory tests were carried out in accordance with current Acute Gastroenteritis guidelines. According to the power analysis, 168 patients were included in the study. The patients were divided into 3 groups as parasitic, viral and bacterial gastroenteritis. WBC, neutrophil, lymphocyte and NLR parameters of each group were evaluated. The distribution of continuous data was evaluated with the Kolmogorov- Smirnov test. Chi-square test was used to compare categorical data (age, gender, presence of chronic disease, presence of medication, stool macroscopy), and Kruskal Wallis test was used to compare continuous data (WBC, Neutrophil, Lymphocyte, NLO). The Mann Whitney U test was used for post-hoc analysis. A p value of 0.05). Conclusion: We think that NLR cannot be used alone to distinguish etiological causes in patients who apply to the Emergency Department and are diagnosed with Acute Gastroenteritis.