Bir ay - beş yaş arası rotavirüs gastroenteriti tanısı alan hastaların hastane yatışlarını etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Rotavirus gastroenteritis between one month and five year hospitalization of diagnosed patients evaluation of affecting factors
  1. Tez No: 842472
  2. Yazar: HAKAN KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEDİNE AYŞİN TAŞAR, UZMAN BURCU CEYLAN CURA YAYLA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, rotavirüs, Vesikari skoru, MPV, NLO, Child, rotavirus, Vesikari score, MPV, NLR
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Giriş: Rotavirüs gastroenteriti (RVGE) tüm dünyada, beş yaş altı çocuklarda hastaneye yatış ve ölüm nedenlerinden biridir. Bu çalışmada bir ay-beş yaş arası RVGE tanısı konan çocukların hastaneye yatışlarını etkileyen faktörleri saptamayı amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisi'ne 1 Nisan 2021 – 31 Mart 2022 tarihleri arasında başvuran, akut gastroenterit tanısı alan ve dışkısında rotavirüs antijeni saptanan 1 ay – 60 ay aralığındaki hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik, klinik ve laboratuvar verileri geriye dönük olarak hastane elektronik bilgi sisteminden elde edildi. Bulgular: Çalışmada 256 hasta değerlendirildi. Yaş ortancası 22,5 ay olan hastaların %57,8'i erkek, %42,2'si kızdı. Hastaların %48'i hastaneye yatırılarak tedavi edildi. Yatan hastaların %66,7'si erkek, %33,3'ü kızdı(p=0,006). Vesikari skoru yatan hastalarda (11), yatmayan hastalara göre (9) daha yüksek bulundu. İshalli gün sayısının, günlük kusma sayısının, kusma olan gün sayısının, kan gazı parametrelerinin yatışa etkisi bulundu. Ortalama Trombosit Hacmi (MPV) ve Nötrofil/Lenfosit Oranı'nın (NLO) yatışlara etkisinin olmadığı görüldü. Sonuç: Çalışmamızda RVGE'li bir ay-beş yaş arası çocukların %48'nin hastaneye yatırılarak tedavi aldığı saptandı. Çalışmamızda başvuru sırasında artmış kusma sayısı, kusma/gün sayısı, ishal/gün sayısı, yüksek Vesikari skoru ve kan gazı parametreleri ciddi hastalığı ve hastaneye yatışları öngörmede etkili bulundu. Çocuk acil pratiğinde Vesikari skorunun RVGE'nde yatışları öngörmede kullanılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Rotavirus gastroenteritis (RVGE) is one of the causes of hospitalization and death in children under-five years old, worldwide. In this study, we aimed to determine the factors affecting hospitalization of children diagnosed with RVGE between the ages of one month and five years. Materials and Methods: Patients aged between 1 month and 60 months, who were admitted to the Pediatric Emergency Service of the University of Health Sciences Ankara Training and Research Hospital between April 1, 2021 and March 31, 2022, were diagnosed with acute gastroenteritis, and had rotavirus antigen detected in their stools, were included in the study. Demographic, clinical and laboratory data of the patients were obtained retrospectively from the hospital electronic information system. Results: A total of 256 patients were evaluated in the study. Among patients with a median age of 22.5 months, 57.8% were male, and 42.2% were female. Forty-eight percent of patients were treated with hospitalization. Among hospitalized patients, 66.7% were male, and 33.3% were female. Rotavirus diagnosis was most frequently made in the winter season, and hospitalizations were most common during this season. Vesikari score was higher in hospitalized patients. The duration of diarrhea, daily vomiting frequency, vomiting days, and blood gas parameters had an impact on hospitalization. The mean platelet volume and neutrophil/lymphocyte ratio (NLR) did not affect hospitalizations. Conclusion: Our study revealed that rotavirus gastroenteritis led to hospitalization in 48% of children aged one month to five years. Increased vomiting frequency, vomiting/day, diarrhea/day, high Vesikari score, and blood gas parameters during admission were found to be effective indicators of severe illness and hospitalizations. We believe that Vesikari score should be used in pediatric emergency practice to predict hospitalizations in cases of rotavirus gastroenteritis.