Assesment of microstructural effects on stress corrosion cracking behaviour of 4140 and 4340 steels in a caustic solution
4140 ve 4340 çeliklerinin kostik ortamlardaki gerilimli korozyon davranışı üzerin mikroyapısal etkilerin incelenmesi
- Tez No: 68414
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ SARIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gerilimli korozyon çatlaması, düşük alaşımlı çelik, kostik çözelti, mikroyapı. iv, Stress corrosion cracking, low alloy steel, caustic solution, microstructure m
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
öz 4140 VE 4340 ÇELİKLERİNİN KOSTİK ORTAMLARDAKİ GERİLİMLİ KOROZYON DAVRANIŞI ÜZERİNE MİKROYAPIS AL ETKİLERİN İNCELENMESİ Pehlivanoğlu, M. Kaan Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doc. Dr. Filiz Sanoğlu Ocak 1997, 89 Sayfa Mikroyapısal değişikliklerin düşük alaşımlı 4140 ve 4340 çeliklerinin gerilimli korozyon çatlaması davranışlarına (GKÇ) etkisi kompozisyonları farklı iki kostik çözelti kullanılarak oda sıcaklığında ve/veya 80 °C'de incelenmiştir. Bu amaçla elektrokimyasal anodik polarizasyon testleri ve çekme numuneleri için düşük germim hızlı, kompakt çekme numuneleri içinse sabit uzama hızlı mekanik deney yöntemleri uygulanmıştır. Sonuçlar 4140 alaşımının 4340 alaşımına kıyasla kostik ortamlarda gerilimli korozyon kırılımına daha dayanıldı olduğunu göstermiştir. Her iki alaşımda da su verme ve menevişleme işlemlerinin bu dayanıklılığı arttırdığı görülmüştür. Sadece 4140 alaşımına uygulanan küreselleştirme işlemi de benzer bir etki göstermiştir. SEM çalışmalarında, kırılma modlarının uygulanan ısıl işlemlerden etkilendiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSESSMENT OF MICROSTRUCTURAL EFFECTS ON STRESS CORROSION CRACKING BEHAVIOUR OF 4140 AND 4340 STEELS IN A CAUSTIC SOLUTION Pehlivanoglu, M.Kaan M.S., Department of Metallurgical And Materials Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Filiz Sarioglu January 1997, 89 Pages The effects of variations in microstructure on the stress corrosion cracking (SCC) susceptibility of the low alloy steels, 4140 and 4340,have been studied in caustic solutions of two different compositions at room temperature and/or 80 °C, under freely corroding conditions. For this purpose, electrochemical anodic polarization tests and mechanical tests, namely slow strain rate tests on smooth tensile specimens and constant displacement rate tests on compact tension specimens were performed. The results have shown that 4140 alloy was more resistant to caustic stress corrosion cracking compared to 4340. Heat treatments involving quenching and tempering were found to increase resistance to SCC of both alloys. A similar trend was observed after the spheroidization treatment applied only to 4140 alloy. Cracking modes observed in SEM studies were affected by the heat treatments applied.