Construction risk managemet and perceptions of Turkish contractors in international markets
İnşaatlarda risk yönetimi ve Türk Müteahhitlerinin uluslararası pazarlardaki yaklaşımı
  1. Tez No: 68424
  2. Yazar: RACİ IŞIKDEMİR
  3. Danışmanlar: TÜREL SARANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası müteahhitlik, inşaat riskleri, risk yönetimi, risk değerlendirmesi, risk tabanlı keşif modeli VI, international contracting, construction risks, risk management. risk evaluation, risk-based estimating model
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ö z İNŞAATLARDA RİSK YÖNETİMİ VE TÜRK MÜTEAHHİTLERİNİN ULUSLARARASI PAZARLARDAKİ YAKLAŞIMI IŞIKDEMİR, Raci Yüksek Lisans, Yapı Ana Bilim Dalı, Mimarlık Bölümü Danışman: Ögr. Gör. Türel SARANLİ Yardımcı Danışman: Part-Time Öğr. Gör. Erkan ŞAHMALI Haziran 1997, 124 sayfa Günümüzde Türk Müteahhitleri yabancı mütahhitlik şirketleriyle tüm dünya üzerinde yarışmaktadır. Türk mütahhitleri sahip oldukları teknoloji ve uluslararası tecrübeyle büyük ve karmaşık inşaatları ve müşavirlik işlerini götürü bedellerden dahi üstlenmektedir. Binlerce malzemenin kullanıldığı ve işlerin yapıldığı düşünülürse, inşaat işleri birçok belirsizliği ve riskleri içermektedir. Bununla birlikte inşaat riskleri ortadan kaldırılamaz ama taraflardan birinin - müşteri, müteahhit ya da taşaron firma- üzerine transfer edilebilir. Müteahhit alabileceği olası bütün riskleri düşünmek ve sıkı rekabet koşullarının olduğu günümüz iş dünyasında bunları kara çevirmeye çalışmak zorundadır. Doğal olarak uluslararası pazarlarda riskler maliyetler üzerinde kendi ülkenizin bilinen ortamına göre daha çok öneme sahiptir. Şirketlerin yurtdışında karşılaştığısorunların çözümü daha sonraki alacakları işler için bir temel teşkil edip bu riskleri kara çevirmeye yarayacaktır. Bu araştırmada amacımız inşaat şirketlerinin yurtdışında karşılaştığı sorunları ve üstlendikleri riskleri ortaya çıkarmak ve elde edilen verilerle risklerin değerlendirildiği bir model tasarlamaktır..
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONSTRUCTION RİSK MANAGEMENT AND PERCEPTIONS OF TURKISH CONTRACTORS İN INTERNATIONAL MARKETS IŞIKDEMİR, Raci M. S., inBuilding Selence, Architecture Supervisor: Inst. Türel SARANLİ Co-supervisor: Part-Time Inst. Erkan ŞAHMALI June 1997, 124pages Today Turkish Construction Companies are competing with foreign companies ali över the world. Turkish contractors are well equipped and experienced to undertake and perform the construction, erection and commissioning works of the most sophisticated projects even on a turn-key basis. Considering that thousands of activities are carried out, and materials used, construction process is complex and characterized by many uncertainties. Risk in a construction project, however, can not be eliminated, but it can be minimized ör transferred irom öne party to another in a the project - owner, contractor ör subcontractor-.Thus, the contractor must consider ali risks in a project and try to convert ali risk to the profıt. These considerations, of course, affect the budget of the project, therefore in a competitive environment it is difficult to take a project with full risk iüConsequently, in the international market these risks are more important than a project in the home country of the construction firm. While conducting business abroad, the way the risks are handled becomes more dominant on costs. The solutions of the problems faced will be guide for the next business which will change risks into incornes. With this study, we aim at determining the problems and risks faced when doing business overseas, and use this data to form a model for considering risks.