Synthesis and characterization of barium ferrite powders as radar absorbing material
Radar soğurucu malzeme olarak baryum ferrit tozlarının sentezi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 68425
  2. Yazar: ARCA İYİEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUHARREM TİMUÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Barium Ferrite Powders, Radar Absorbing Materialin
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
oz RADAR SOĞURUCU MALZEME OLARAK BARYUM FERRİT TOZLARININ SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU İyiel, Arca M.Sc, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Danışman : Prof. Dr. Muharrem Timuçin Ocak 1997, 91 sayfa Bu tezin amacı, radar soğurucu malzeme olarak yalın ve değiştirilmiş baryum ferrit tozlarının sentezi ve karakterizasyonudur. Mikrodalga frekansında baryum ferrit ile elektromagnetik dalga etkileşimi de çalışılmıştır. Mikronaltı yalın ve titanyum ve/veya kobalt ile değiştirilmiş baryum ferrit tozları karıştırılmış oksit ve kimyasal olarak birlikte çöktürme yöntemleri ile üretilmiştir. Ure yardımıyla kimyasal birlikte çöktürme yöntemi ile neredeyse değişmez boyutlu, homojen, mikronaltı, anizotropik hegzagonal plaka kristal yapılı, minimum boşluklu radar soğurucu malzeme tozları üretimi gerçekleştirilmiştir. Kobalt miktarı 0.5 mol CoO düzeyinde tutulduğunda tozu rafine ettiği görülmüştür. Titanyum ya da titanyum ve kobalt eklenmesi toz morfolojisi açısından önemli bir değişiklik getirmemiştir. Yalın ve değiştirilmiş baryum ferritin yansıma katsayısının 8.5 - 12.5 GHz mikrodalga bölgesinde düşük olduğu gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Baryum Ferrit, Radar Soğurucu Malzeme IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF BARIUM FERRITE POWDERSAS RADAR ABSORBING MATERIALİyiel, AreaM.Sc, Department of Metallurgical and Materials EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Muharrem TimuçinJanuary 1997, 91 pagesSynthesis and characterization of pure and modified barium ferrite powdersas radar absorbing material was the purpose of this thesis. The interactionbetween ferrite powder and electromagnetic waves at microwave frequencieswas also studied. Submicron pure and modified with titanium and/or cobaltbarium ferrite powders were prepared by the mixed oxide and chemical co-precipitation techniques. By using chemical co-precipitation technique withthe aid of urea, almost monosized, homogeneous, submicron, anisotropichexagonal platelet crystal structure as well as minimum voids RAM (RadarAbsorbing Material) powders were achieved. Cobalt additions refined thepowder even further when substitution level was kept at 0.5 mole CoO.Doping with titanium or with titanium and cobalt did not produce significantchanges in the powder morphology. The reflection coefficients of pure andmodified barium ferrites were quite low within the frequency interval 8.5 to12.5 GHz of the microwave region.