Tomris Uyar'ın öykülerinde zaman ve mekân
Time and space in Tomris Uyar's stories
  1. Tez No: 684251
  2. Yazar: BÜŞRA OKUTAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELDA UYGUR GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: zaman, mekân, öykü, Mihail Bahtin, kronotop, Tomris Uyar, time, space, story, Mihail Bakhtin, chronotope, Tomris Uyar
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
“Tomris Uyar'ın Öykülerinde Zaman ve Mekân”olarak adlandırdığımız çalışmamızda Tomris Uyar'ın öyküleri zaman ve mekân bağlamında Bahtin'in kronotop kavramı, Bachelard'ın mekân kavramı da gözetilerek incelenmiştir. Giriş bölümünde genel olarak öykü türü tanımlanmıştır. Birinci Bölüm'de öykü türünün Türk ve dünya edebiyatındaki gelişimi aktarıldıktan sonra zaman ve mekân kavramlarının genel tanımına ve tarihsel gelişimine yer verilmiştir. Ardından öyküde zaman ve öyküde mekân kavramlarının kurguya etkisi incelenmiştir. İkinci Bölüm'de Tomris Uyar'ın edebî ve biyografik yaşamı aktarılmıştır. Ardından Tomris Uyar'ın öykülerinde mekân kavramı her bir öyküsü ele alınarak ayrı ayrı işlenmiştir. Mekân kavramı iç mekân ve dış mekân olarak ikiye ayrılıp bu başlıklar altında alt başlıklara ayrılarak incelenmiştir. Üçüncü Bölüm'de Tomris Uyar'ın öykülerinde zaman kurgusu üçe ayrılarak incelenmiştir. Her bir öyküdeki zaman kurgusu ayrı ayrı ele alınarak üç başlık altında izleksel bağlamda değerlendirilmiştir. Çalışmada ayrıca yazarın yaşamı ile eserleri arasında ilişki değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde ise nihaî sonuca varılmış ve çalışmada elde edilenler ortaya konmuştur. Kaynakça kısmında çalışmanın temelini oluşturan eserlerle beraber inceleme süresince kullanılan eserler sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which we named“Time and Space in Tomris Uyar's Stories”, Tomris Uyar's stories were discussed in the context of time and space, taking into account Bakhtin's concept of chronotope and Bachelard's concept of space. In the Introduction section, Story was tried to be explained as a genre. In Section One, firstly the evolution of the story genre in the World and Turkish literature was explained. After that, time and space were examined as a concept. At the same time, the effects of the time in the story and space in the story on the plot were examined. As well as Tomris Uyar's life and pieces that she wrote, her style of story writing was discussed in Section Two, Then, the concept of space was explained in each of the stories. The concept of space has been divided into two titles as interior space and exterior space. In Section Three, Tomris Uyar's stories were analyzed by dividing them into three titles. The concept of time in each story was examined one by one. In addition, the writer's life story was considered as an element that established a relationship among the works. In the conclusion section, the results obtained in our study were presented based on a final line. In the References section, the works forming the basis of the study and the sources used and mentioned during the examination were listed.