Mass spectrometric analysis of pyrolysis products of some rubbers by evolved gas analysis technique
- Tez No: 6843
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFİK SÜZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Piroliz, çıkan gaz analizi, kütle spektrometresi, kauçuk bileşikleri, polistiren, Pyrolysis, evolved gas analysis, mass spectrometry, rubber compounds, polystyrene. iv
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
KÜTLE SPEKTROMETRESi KULLANARAK ÇIKAN GAZ ANALİZ TEKNİ?İ İLE BAZI KAUÇUKLARIN P1ROL1Z ÜRÜNLERİNİN ANALİZİ Erdoğan, Mustafa Fen ve Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Şefik Süzer 50 Sayfa, Mayıs 1989 ÖZET Bazı kauçukların piroliz ürünleri, değişik ısıtma hızlarında, kütle spektrometresi kullanılarak çıkan gaz analiz tekniği ile incelendi. Kauçukların pirolizi sırasında gözlenen iyonların, iyon/sıcaklık ve iyon oranı/sıcaklık profilleri çizildi. Isıtma hızlarındaki değişikliğin kauçukların piroliz ürünlerinin türlerini etkilemediği, fakat onların piroliz sıcaklığını etkilediği gözlendi. Yavaş ısıtmada kauçukların piroliz sıcaklığı 310 °C dolaylarında iken, hızlı ısıtmada 230 *-270 *C dolaylarına düşmektedir. Polistirenin pirolizle bozulması sade stirenlerden olmadığı, aynı zamanda, stirenlere ilave olarak benzen moleküllerininde üretildiği saptandı. Stiren-butadien kauçuğunun pirolizinde, kauçuğun butadien kısmının, kauçuğun stiren kısmından daha önce bozulduğu ve oluşan toluenin stiren ve polistirene göre çok daha fazla miktarda olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
MASS SPECTROMETRY ANALYSIS OF PYROLYSIS PRODUCTS OF SOME RUBBERS BY EVOLVED GAS ANALYSIS TECHNIQUE Erdoğan, Mustafa Faculty of Arts and Sciences Department of Chemistry, M.S. Thesis Supervisor: Prof.Dr. Şefik Süzer 50 Pages, May 1989 ABSTRACT Pyrolysis products of some rubbers, at different heating rates, have been investigated by Evolved Gas Analysis-Mass Spectrometry technique. The ion/temperature and the ion ratio/temperature profiles of some of the observed ions have been constructed. It was found that the heating rate does not affect the types of gaseous pyrolysis products of rubber but does affect their pyrolysis temperatures. While pyrolysis temperature of rubbers is about 310 *C in slow heating, it shifts down to 230 *-270 °C in rapid heating. Decomposition of polystyrene does not occur from styrene only and decomposition also yields benzene molecules in addition to styrene in the pyrolysis process. In the pyrolysis of styrene-butadiene rubber, butadiene part of the rubber decomposes at a lower temperature than that of styrene part of the rubber. iiiPyrolysis also yields much higher concentration of toluene compared with styrene or polystyrene.