Determination of nurses' knowledge levels on hepatitis c infection
Hemşirelerin hepatit C enfeksiyonuna yönelik bilgi düzeylerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 684320
  2. Yazar: AHMED KHAMMAT SAGBAN SAGBAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM BULANTEKİN DÜZALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Hepatit C enfeksiyonu, Hemşirelik yönetimi, Hepatitis C infection, Nurse, Nursing management
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Hepatit C Virüsü (HCV) enfeksiyonu, dünya çapında bir sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. Akut ve kronik hepatit, siroz, hepatoselüler karsinom (HCC) ve karaciğer yetmezliği (Bianco vd., 2013) dahil olmak üzere birçok ciddi belirtiler ve komplikasyonlarla ilişkilidir. Bu çalışmada hemşirelerin Hepatit C enfeksiyonuna yönelik bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir araştırma olup Irak'ın Güney İllerindeki Hastanelerde yürütüldü. Çalışmanın tasarımında nicel araştırma kullanılmıştır. Örneklem seçimine gidilmemiş ve çalışmaya katılmayı kabul eden 124 hemşire çalışamaya alındı. Hemşirelere sosyo-demografik verilerden oluşan ve Hepatit C enfeksiyonuna yönelik bilgi düzeylerini değerlendirmek amaçlı sorular soruldu. Veriler yüz yüze soru sorma tekniği ile toplandı. Yüzdelik analizle değerlendirme yapıldı. Katılımcıların çoğunluğunun %60,5 erkek , %51,6'sının 21-25 yaşında ve olduğu, eğitim düzeylerine göre, örneklemin %39,5 ve %22,6 hemşirelik lisesi mezunu, çalışma yılı %29'u hastanelerde 6-10 yıl deneyime sahipken, %75.0'i 1-5 yıl hemodiyaliz ünitelerinde deneyime sahip olduğu görüldü. Hemşirelerin %71'8 I Hepatit C enfeksiyonunun karaciğer hastalığı olduğunu, %44,4'ü hastalığın kanve organ nakli şeklinde bulaş yolunun olduğunu bilmediği, %70,2'si kan veya sıvı bulaşında koruyucu ekipman kullanımı bilmediğini, %66,9'u Hepatit C enfeksiyonu olan hastalara ayrı bir diyaliz makinesi kullanılması gerektiği, %50'si tek kullanımlık olmayan materyallerin dezenfekte edimesi gerektiğini bilmediği, % 49,2'si Hepatit C enfeskiyonu hakkında hekim ve hemşirelere eğitim programları düzenlenmesi gerektiğini bilmediği ve yine % 55,6'sı hastalar içinde eğitim programı verilmesi gerektiğini bilmediği görüldü. Hemşirelerin bilgi düzeylerinin orta seviyede olduğu görüldü. Hemşirelere, Hepatit C enfeksiyonuna yönelik belirli dönemlerde düzenli eğitim proglaının uygulanması önerilir.
Özet (Çeviri)
Hepatitis C Virus (HCV) infection continues to be a worldwide health problem. It is associated with many serious symptoms and complications, including acute and chronic hepatitis, cirrhosis, hepatocellular carcinoma (HCC), and liver failure (Bianco et al., 2013).Objective: In this study, it was aimed to evaluate the knowledge level of nurses about Hepatitis C infection. This is a descriptive and cross-sectional study conducted in Hospitals in the Southern provinces of Iraq. Quantitative research was used in the design of the study. The sample selection was not made and 124 nurses who agreed to participate in the study were included in the study. Questions consisting of socio-demographic data were asked to the nurses to evaluate their level of knowledge on Hepatitis C infection. The data were collected using face-to-face questioning technique. Evaluation was made with percentage analysis. It was observed that the majority of the participants were 60.5% male, 51.6% were 21-25 years old. According to the education level, 39.5% and 22.6% of the sample were nursing high school graduates, 29% of the them had 6-10 years of experience in hospitals, and 75.0% had 1-5 years of experience in hemodialysis units. 71.8% of the nurses stated that Hepatitis C infection was liver disease, 44.4% did not know that the disease was transmitted by blood and organ transplantation, 70.2% did not know the use of protective equipment for blood or fluid contamination, 66.9% knew that patients with hepatitis C infection should use a separate dialysis machine, 50% did not know that non-disposable materials should be disinfected, 49.2% did not know that training programs should be organized for physicians and nurses about hepatitis C infection, and again 55.6% the patients did not know that a training program should be given to the patients as well. It was observed that the knowledge level of the nurses was at medium level. It is recommended that nurses should receive regular training programs for Hepatitis C infection at certain periods.