Interactive solution procedure for full potential and boundary layer equations
Tam potansiyel ve sınır tabaka denklemleri için etkileşimli çözüm prosedürü
- Tez No: 68433
- Danışmanlar: PROF. DR. H. NAFİZ ALEMDAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Transonik Akım, Tam Potensiyel Denklemi, Sınır Tabaka Denklemleri, Etileşim Yaklaşımı, Yer Değiştirme kalınlığı Vİ, Transonic Flow, Full Potential Equation, Boundary Layer Equations, Interactive Approach, Displacement Thickness. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZ TAM POTENSİYEL VE SINIR TABAKA DENKLEMLERİ İÇİN ETKİLEŞİMLİ ÇÖZÜM PROSEDÜRÜ Hacıoğlu, Abdurrahman Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H. Nafiz Alemdaroğlu. Ekim 1997, 101 sayfa Değişik kanat profilleri etrafında, iki boyutlu daimi sıkıştırılabilir transonik akım hesaplamaları yapılmıştır. Çözüm yöntemi, sınır tabaka çözümleriyle etkileşen tam potensiyel denkleminin çözümüne dayanmaktadır. Potensiyel çözümün sınır tabaka çözümleriyle birleştirilmesi yer değiştirme kalınlığının kullanılmasıyla sağlanmaktadır. Böylece bu metod, vizkozite etkilerini vizkoz olmayan potensiyel akım hesaplamalarına katmaktadır. Çözüm yöntemi, simetrik NACA 0012, kavisli NACA 4412, süperkritik RAE 2822 ve genel havacılıkta kullanılan diğer bir süperkritik GAW(2) kanat profillerinden oluşan dört farklı kanat profiline uygulanmıştır. Bu kanat profilleri etrafında, sıkıştırılabilir düşük hızlardan transonik hızlara kadar olan akımların analizi yapılmıştır. Sınır tabaka hesaplarında kullanılan Cebeci-Smith türbülans modelinin, türbülanslı akımı çözmede etkin olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlar, bu metodun geçerli, güvenilir ve hızlı olduğunu göstermektedir. Deneyselverilerle elde edilen sonuçlarla arasında kayda değer bir uyum vardır. Yöntemin en önemli özelliği hızlı olmasında yatmaktadır. Tipik bir transonik akımın hesabı, pentium 200 PC'de bir dakikadan daha az bir zamanda gerçekleşmektedir. Uzun süren Navier Stokes çözümleriyle karşılaştırıldığında bu çok önemli bir avantajdır. Bu açıdan, bu bilgisayar programı transonik kanat profilleri için etkin bir dizayn aracı olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTERACTIVE SOLUTION PROCEDURE FOR FULL POTENTIAL AND BOUNDARY LAYER EQUATIONS Hacıoğlu, Abdurrahman M.S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. H. Nafiz Alemdaroğlu October 1997, 101 pages Steady two-dimensional compressible flows in the transonic range are computed around various airfoils. The method is based upon the solution of the full potential equation which is interacted with the boundary layer solution. The coupling of the potential solution with the boundary layer solution is achieved through the use of the displacement thickness. The method thus incorporates the viscous effects with the inviscid potential flow calculations. The solution technique is applied to various test cases including four different types of airfoils; a symmetrical airfoil NACA 0012, a cambered airfoil NACA 4412, a supercritical airfoil RAE 2822 and another supercritical airfoil used in general aviation, GAW(2). The flow regimes analysed ranged from compressible low subsonic flow to transonic flows around these airfoils. The Cebeci-Smith turbulence model incorporated to the boundary layer solution method is found to inbe effective in solving turbulent flows as well. In all of cases studied, the solution method developed proved to be accurate, reliable and very fast. Remarkable agreements with the experimental values are achieved. The major superiority of the code lies in its speed. A typical transonic flow calculation in realized is less than a minute in a pentium 200 processor PC. This is a remarkable advantage when one compares this run time with the lengthy calculations of a Navier Stokes solver. In this respect, the code can be considered to be an effective design tool for transonic airfoils.