Design optimization of three phase induction motors
Üç fazlı endüksiyon motorları tasarım optimizasyonu
- Tez No: 68434
- Danışmanlar: PROF. DR. H. BÜLENT ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tasarım optimizasyonu, Çift hızlı motor optimizasyonu, Değişken frekanslı motor optimizasyonu, Augmented Lagrangian, Bilgisayar destekli tasarım. vı, Design optimization, double speed motor optimization, variable frequency motor optimization, Augmented Lagrangian, computer aided design. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
oz ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTOR TASARIM OPTİMİZASYONU HAMARAT, Serdar Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H. Bülent ERTAN Ocak 1997, 168 sayfa Bu çalışmada üç fazlı asenkron motor tasarımlarını, motor üretim endüstrisinin ihtiyaçlarına cevap vermek üzere kolaylaştıran ve hızlandıran bir yazılım paketi geliştirilmiştir. Yazılım Pascal programlama dili kullanılarak hazırlanmıştır. Program, en az ağırlıkta veya maliyetteki en iyi motor tasarımına ulaşırken kullanıcı tarafından tanımlanmış ve genel standartlarla belirlenmiş performans ve geometri sınırlamalarını da sağlayabilmektedir. Motor tasarımında en önemli aşama motor parametrelerinin ve performansının doğru hesaplanmasıdır. Programdan elde edilen analiz sonuçlan ölçülen ve hesaplanan performans değerleri arasındaki hatanın % 5 içerisindeolduğunu göstermektedir. Yazılım paketi içerisinde kullanılan optimizasyon algoritması“Augmented Lagrangian”metodu ile“Davidon-Fletcher and Powell”enazlama tekniğini kullanmaktadır. Yazılım farklı boyut ve özelliklerdeki motor tasarımları üzerinde denenmiştir. Sonuçlar programın düşük maliyette veya ağırlıkta istenilen performans özelliklerindeki tasarımlara ulaşmada başarılı olduğunu göstermiştir. Çalışmalar çift hızlı ve değişken frekansla sürülen motorların tasarım optimizasyonu için genişletilmiştir. Değişken frekansla sürülen motorların tasarlanması son yıllarda sürücü ve mikroişlemci teknolojisindeki gelişmelerden dolayı ayrı bir önem arz etmektedir. Bu çalışmanın sonucunda, asenkron motorların tasarım sürecini otomatikleştiren ve motor tasarımının her aşamasında kullanılebilen bir tasarım paketi geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OPTIMIZATION OF THREE-PHASE INDUCTION MOTORS HAMARAT, Serdar M. Sc., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. H. Bülent ERTAN January 1997, 168 pages In this study, a software package which makes the three-phase induction machine designs easier and faster to answer the needs of motor manufacturing industry is developed. The software package is written in Pascal programming language and it has the ability of reaching optimum motor designs with minimum cost or weight while satisfying the performance and geometric constraints defined by the user as well as the general standards. To synthesize a motor design, the most important stage is accurate calculation of motor parameters and performance. The analysis results obtained from the program show that the error values between measured and calculated performances are within 5%. The optimization algorithm employed in the software package uses“Augmented Lagrangian”method with“Davidon-Fletcher and Powell”minimization technique. The msoftware is tested on the design of the motors with different sizes and characteristics. Results show that the program is successful for reaching the reduced cost or weight of the designs with desired performance characteristics. The studies are also extended to design optimization of double speed and variable frequency driven motors. Designing the variable frequency driven motors implies additional importance due to the developments on drive and microprocessor technology in recent years. As the result of this study, a design tool which automates the design synthesize process of induction motors and can also be used in all stages of motor design is developed.