Diagnosis of students misconceptions in interpreting and applying decimals
Öğrencilerin ondalık kesirleri yorumlarken ve uygularken sahip oldukları kavram yanılgılarının tanısı
  1. Tez No: 68432
  2. Yazar: AYKUT İNAN İŞERİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PETEK AŞKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram Yanılgısı, Kavram Algılaması, Ondalık Sayı, Teşhis, Sözel Problemler, İşlem Seçimi, Çarpma, Bölme VI, Misconception, Conception, Decimal Number, Diagnosis, Verbal Problems, Choice of Operation, Multiplication, Division IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZ ÖĞRENCİLERİN ONDALIK KESİRLERİ YORUMLARKEN VE UYGULARKEN SAHİP OLDUKLARI KAVRAM YANILGILARININ TANISI İşeri, Aykut İnan Yüksek Lisans, Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Petek Aşkar Temmuz 1997, 80 sayfa Bu çalışmanın amaçları şunlardı: a) Türkiye'deki öğrencilerin ondalık gösterimi yorumlarken ve onlarla işlem yaparken sahip oldukları kavram yanılgılarını incelemek, b) Türkiye'deki öğrencilerin ondalık sayıları yorumlarken ve ondalık sayılarla ilgili çarpma ve ve bölme soruları içeren sözel problemleri çözerken uyguladıkları süreci tanımlamak. Çalışmanın örneklemi, 14'ü orta 1 ve 40'ı orta 2 olmak üzeri toplam 54 kişiden oluşan ve bir devlet ortaokulunda öğrenim gören öğrencilerdi. Çalışma 1996 yılının ilkbahar döneminde uygulandı. Öğrencilerin ondalık sayıları anlama derecesini belirlemek için“Kavramlar Testi”ve“Sözel Testi”isimlerinde iki testten yararlanılmıştır. İlk test, ondalık sayıların genel yapısıyla ilgili sorular içerirken, diğeri iki sayının çarpılması veya bölünmesi ile çözülebilecek sözel sorulardan oluşmuştur. Öğrencilerin soruları çözme sürecindeki düşünme yapılarıylailgili bilgi toplayabilmek amacıyla 30 öğrenci ile görüşmeler yapıldı. Görüşmelerin çoğunun ses kaydı yapılırken bir kısmı video ile çekildi Bulgulara göre, birçok öğrenci ondalık kesirleri yorumlar ve uygularken kavram yanılgılarına sahiptir: Basamak değeri kavramı zayıf yerleşmiştir. Ondalık virgüle farklı anlamlar verilmiştir. Ondalık virgülle diğer rakamlar arasına yerleştirilen sıfırları gözardı edenler vardır. Ondalık kesirlerin onluk bir yapıya sahip olması konusunda yanılgılar vardır. Çarpmanın her zaman büyük, bölmenin ise her zaman küçük sonuç verdiği yanılgıları hakimdir. Bu sözel problemlerde işlemin değiştirilmesine neden olmaktadır. Bölünen bölenden küçük olduğu zaman yerlerinin değiştirilmesi sık rastlanan bir durumdur. Mümkün olduğu zamanlarda böleni doğal sayı yapmakta rastlanan bir durumdur. Problem türü de sözel soruların zorluğunu etkileyen bir faktördür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIAGNOSIS OF STUDENTS' MISCONCEPTIONS IN INTERPRETING AND APPLYING DECIMALS İşeri, Aykut İnan M.S., Department of Science Education Supervisor: Prof. Dr. Petek Aşkar July 1997, 80 pages The purpose of this study was to a) investigate Turkish students' misconceptions in interpreting decimal notation and operations with decimal numbers, and b) explore the processes Turkish students use in interpreting decimal numbers and solving verbal problems involving multiplication and division with decimal numbers. The subjects were 54 sixth grade (14) and seventh grade (40)s students from a public middle school. The study was conducted in the spring semester of 1996. Two tests namely the Concepts Test and the Verbal Test were used to assess students' understanding of decimal numbers. First one included items about general nature of decimal numbers, while later included verbal problems, whose solution requires either multiplication or division of two numbers. Later, 30 students were interviewed to obtain more information about their thinking processes and the reasoning they used in solving IIIproblems. Most of the interviews were audiotaped while some were videotaped. Findings indicate that many students have misconceptions in both interpreting and applying decimals. The conception of place value is weak in many students. Many give different meanings to the decimal point. The meaning of zero as a place holder is faulty. Many are not aware of the denary nature of decimals. 'Multiplication makes bigger1 and 'division makes smaller" are a dominant beliefs. These cause change of operation in verbal problems. Reversal of the division is also common in verbal problems when the divisor is bigger than the dividend. Making the divisor a whole number, whenever possible, is also common among students. Problem type and context is also an effect for difficulty of verbal problems.