Ruhsal iyileşme ölçeği'nin geliştirilmesi ve kanser tanısı alan birey örnekleminde güvenirlik ve geçerliğinin test edilmesi
Development of the mental recovery scale and testing the reliability and validity in the sample of the individual with the diagnosis of cancer
- Tez No: 684399
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM YÜKSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: kavramsal çerçeve, iyileşme, ruhsal iyileşme, conceptual framework, recovery, mental recovery
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı“ruhsal iyileşme”kavramı ile ilgili yeni bir kavramsal çerçeve oluşturmak,“Ruhsal İyileşme Ölçeği”ni geliştirmek ve kanser tanısı alan birey örnekleminde güvenirlik ve geçerliğini test etmektir. Gereç ve Yöntem: Keşifsel ve metodolojik tipte olan araştırma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji ve Tıbbi Onkoloji kliniklerinde ve polikliniklerinde yatarak veya ayaktan tedavi alan, Ağustos 2019-Mayıs 2021 tarihleri arasında araştırmaya katılmaya gönüllü olan, kanser tanısı alan, 18 yaş ve üzeri olan ve Türkçe iletişim kurabilen 300 hasta ile gerçekleştirildi. Veri toplama aşamasında,“Yarı Yapılandırılmış Niteliksel Görüşme Formu”,“Hasta Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Ruhsal İyileşme Ölçeği”,“Öznel İyileşmeyi Değerlendirme Ölçeği”,“Kavramsal Çerçeve Uygunluk Değerlendirme Formu”ve“Uzman Değerlendirme Formu”kullanıldı. Bulgular: Araştırma sonucunda“ruhsal iyileşme”ile ilgili tanımlayıcı kavramlar ve ilişkili diğer kavramların yer aldığı bir kavramsal çerçeve oluşturuldu. Araştırma kapsamında geliştirilen“Ruhsal İyileşme Ölçeği”24 maddeden oluşan, Cronbach alfa değeri 0,955 olarak hesaplanan bir ölçektir. Ölçek beşli likert tipinde ve tek faktörlü bir ölçektir. Ölçek toplam puanı arttıkça ruhsal iyileşme de artmaktadır. Sonuç: Kanser tanısı alan bireylerin ruhsal iyileşmelerini değerlendirmede referans alınabilecek bir kavramsal çerçeve oluşturulmuştur. Bu kapsamda geliştirilen“Ruhsal İyileşme Ölçeği”nin kanser tanısı alan bireylerin ruhsal iyileşme durumlarının değerlendirilmesinde geçerli, güvenilir bir ölçek olarak kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this research is to create a new conceptual framework for the concept of“mental recovery”, to develop the“Mental Recovery Scale”and to test its reliability and validity in a sample of individuals diagnosed with cancer. Materials and Methods: The research which is exploratory and methodological was carried out with 300 patients who volunteered to participate in the research between August 2019 and May 2021, who received inpatient or outpatient treatment in the Health Sciences University Gulhane Training and Research Hospital Hematology and Medical Oncology clinics and outpatient clinics, were diagnosed with cancer, were 18 years of age and over, and could communicate in Turkish. In the data collection phase,“Semi-Structured Qualitative Interview Form”,“Patient Descriptive Information Form”,“Mental Recovery Scale”,“Subjective Recovery Assessment Scale”,“Conceptual Framework Conformity Assessment Form”and“Expert Evaluation Form”were used. Results: As a result of the research, a conceptual framework including descriptive concepts and other related concepts related to“mental recovery”was created. The“Mental Recovery Scale”developed within the scope of the research is a scale consisting of 24 items with a Cronbach alpha value of 0,955. The scale is a five-point Likert-type scale with a single factor. As the total score of the scale increases, the mental recovery also increases. Conclusion: A conceptual framework has been created that can be taken as a reference in evaluating the mental recovery of individuals diagnosed with cancer. It has been concluded that the“Mental Recovery Scale”developed in this context can be used as a valid and reliable scale in evaluating the mental recovery status of individuals diagnosed with cancer.