Rejeneratif endodontik tedaviye bağlı koronal renk değişikliğinin önlenmesinde farklı tedavi yaklaşımlarının etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of different treatment approaches in preventing coronal discoloration caused by regenerative endodontic treatment
- Tez No: 684408
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA UĞUR AYDIN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dentin bonding ajan, Diş renklenmesi, Nd:YAG lazer, Rejeneratif endontik tedavi, Teethmate, Dentin bonding agent, Tooth discoloration, Nd:YAG laser, Regenerative endontic treatment, Teethmate
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada farklı mekanizmalarla dentin tübüllerini tıkayan Teethmate hipersensitivite ajanı, dentin bonding ajanı (DBA), Nd:YAG lazer ve ER:YAG lazerin rejeneratif endodontik tedaviye bağlı olarak oluşan renklenmeyi önlemedeki etkinliği araştırıldı. Çalışmaya tek kök ve tek kanala sahip 105 adet üst keser diş dahil edildi. Tüm dişlerin kök boyları mine sement sınırından itibaren 10±1 mm olacak şekilde elmas separe ile uzaklaştırılarak standartize edildi. Kök kanalları X1, X2, X3, X4 ve X5 ProTaper Next (Dentsply Maillefer, Ballaigues, İsviçre) eğeleri kullanılarak 50/0,06 boyutuna kadar prepare edildi. İmmatür kök apeksini simüle etmek amacıyla Gates Glidden (#2–4) frezleri ile kök kanalları apikal çapları 1,1±0,1 mm olacak şekilde standardize edildi. Dişler rastgele biçimde DBA grubu, Teethmate grubu, Nd:YAG grubu, Er:YAG grubu, Biodentin grubu, Kan grubu, Negatif kontrol grubu olmak üzere 7 gruba ayrıldı (n=15). DBA, Teethmate, Nd:YAG, Er:YAG gruplarına ilgili dentin tübül tıkama yöntemleri uygulandı. Kök kanallarının mine sement sınırından 4 mm kalacak şekilde kan ile doldurulmasının ardından kan pıhtısının üzerine spongostan (Cutanplast, Milano, İtalya) yerleştirildi. 3 mm kalınlığındaki Biodentin (Septodont, Saint-Maur-des-Fosses, Fransa) mine sement sınırında konumlanacak biçimde yerleştirildi. Kompozitle restore edilmesinin ardından dişler 37°C'de % 100 nemde inkübatörde saklandı. Renk ölçümü işlem öncesi, işlemden hemen sonra, 7, 30, ve 90. günlerde spektrofotometre Vita Easyshade Advance (VITA Zahnfabrik, Bad Sackingen, Almanya) ile değerlendirildi. Veriler, Commission International de I'Eclairage'in L * a * b (CIELab) renk değerlerine dönüştürüldü ve ΔE değerleri hesaplandı. Renk değişiminin klinik olarak algılanabilirlik eşiği 3,3 birim olarak kabul edildi. Elde edilen veriler iki yönlü varyans analizi ve post-hoc Tukey testi (p=0,05) kullanılarak analiz edildi. Negatif kontrol grubu dışında tüm gruplarda klinik olarak algılabilir renk değişimi gözlemlendi (ΔE˃3,3). Ancak renk değişimini önlenmede dentin tübül tıkama yöntemleri arasında anlamlı fark bulunamadı (p>0,05). Hiçbir dentin tübül tıkama yönteminin rejeneratif endodontik tedaviye bağlı renklenmeyi %100 önleyemediği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, the effectiveness of Teethmate hypersensitivity agent, dentin bonding agent (DBA), Nd:YAG laser and ER:YAG laser in preventing discoloration caused by regenerative endodontic treatment were investigated. 105 upper incisors with a single root and single canal were included in the study. The apical portion of each specimen was resected to obtain a standardized root length of 10±1 mm below the cementoenamel junction. Root canals were prepared by ProTaper Next (Dentsply Maillefer, Ballaigues, Switzerland) X1, X2, X3, X4 and X5 using instruments up to a size of 50/0,06. In order to simulate the immature root apex, the root canals were standardized with Gates Glidden (# 2–4) drills with apical diameters of 1.1±0,1 mm. Teeth were randomly divided into 7 groups as DBA, Teethmate, Nd:YAG laser, Er:YAG laser, Biodentin, Blood, Negative control groups (n=15). Relevant dentinal tubule occlusion methods were applied to the DBA, Teethmate, Nd: YAG, Er: YAG groups. Spongostan (Cutanplast, Milano, Italy) was placed on the blood clot after the root canals were filled with blood 4 mm from the cementoenamel junction. 3 mm thickness of Biodentin (Septodont, Saint-Maur-des-Fosses, France) was placed so that it was positioned at cementoenamel junction. After restoration with composite, the teeth were stored in an incubator at 37°C and 100% humidity. Color measurement was evaluated with the spectrophotometer Vita Easyshade Advance (VITA Zahnfabrik, Bad Sackingen, Germany) before the treatment, immediately after the treatment, on the 7th, 30th, and 90th days. The data were converted to color values of Commission International de I'Eclairage L * a * b (CIELab) and ΔE values were calculated. The clinical detectability threshold of the color change was accepted as 3,3 units. The data obtained were analyzed using two-way analysis of variance and Tukey post-hoc test (p=0,05). Clinically perceptible color change was observed in all groups except the negative control group (ΔE˃3,3). However, there was no significant difference between dentinal tubule occlusion methods in preventing discoloration (p>0,05). It was found that any dentinal tubule occlusion method could prevent 100% discoloration caused by regenerative endodontic treatment.