Study on acoustical characteristics of the METU convention and cultural complex
ODTÜ kültür merkezi salonlarının akustik karakterlerinin incelenmesi
  1. Tez No: 68441
  2. Yazar: GAMZE HAKYEMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Acoustical Design, Multipurpose Auditoria, Reverberation Control, Ray Tracing Technique. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
öz ODTÜ KÜLTÜR MERKEZİ SALONLARININ AKUSTİK KARAKTERLERİNİN İNCELENMESİ HAKYEMEZ, Gamze Yüksek Lisans, Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet ÇALIŞKAN Yardımci Tez Yöneticisi: Öğr. Gör. Türel SARANLİ Aralık 1997, 69 Sayfa Bu çalışmada, çok amaçlı salonların akustik ihtiyaçlarını ortaya koyabilemek için konuşma ve müzik fonksiyonlarının akustik değerleri tartışılmıştır. Çınlama süresi, erken sönümlenme süresi, yanal enerji oranı, konuşmanın netliği ve müziğin berraklığı gibi akustik değerler belirtilmiştir. Bu değerler aynı zamanda mevcut salondaki ölçümlerde ve bilgisayar programı ile yapılan hesaplarda kullanılmıştır. BASS biligisayar programının geçerliliğini ve güvenilirliğini kontrol etmek için bu program ile mevcut bir salondaki akustik koşullar incelenmiştir. Mevcut salondaki ölçümler ile bilgisayar programında hesaplanan aynı akustik değerler karşılaştırılmıştır. Her iki yöntemle bulunan değerler arasındaki uyum kullanılan buyazılımın, kapalı mekanlarının akustik karakterlerinin analizinde geçerli bir araç olduğunu göstermektedir. Aynı yazılım kullanılarak ODTÜ Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki 850 kişilik ana salonun akustik koşullan çalışılmıştır. Çınlama süresi, konuşmanın netliği ve müziğin berraklığı değerleri bu bilgisayar programı tarafından hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar bu salonun çok amaçlılığa uygunluğu açısından tartışılmıştır. Anahtar Sözcükler Akustik Tasarım, Çok Amaçlı Salon, Çınlama Süresi Kontrolü, Işın izleme Yöntemi. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDY ON ACOUSTICAL CHARACTERISTICS OF THE METU CONVENTION AND CULTURAL COMPLEX HAKYEMEZ, Gamze M.S. in Building Science, Architecture Supervisor Prof. Dr. Mehmet ÇALIŞKAN Co-supervisor: Inst. Türel SARANLİ December, 1997, 69 Pages In this study acoustical parameters of both speech and music are discussed to express the requirements of multi-purpose halls. Acoustical parameters such as reverberation time, early decay time, lateral energy fraction, distinctness and clarity are outlined. These parameters are partly employed computer calculations and in full-size measurements. The acoustical conditions in an existing enclosure are analyzed by means of the BASS program, to check the validity and reliability of the tool. The values of acoustical parameters for the full-size measurements in an existing hall, The METU Convention and Cultural Complex, are compared with the values of the same parameters as calculated by the program. The agreement found between mthe results indicated that the software used was a valid tool for the analysis of acoustical characteristics of enclosures. Acoustical characteristics in the main hall of the METU Convention and Cultural Complex, with a seating capacity of 850, is studied. Values of reverberation time, distinctness and clarity are calculated by the computer program. Results of these values are evaluated from the acoustical design standpoint for a multi-purpose hall.