Geçici kron materyallerinde bitim işlemleri sonrası yüzey pürüzlülüğü ve bakteri tutulumunun değerlendirilmesi
Evaluation of surface roughness and bacterial involvement after finishing in temporary crown materials
- Tez No: 684436
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE PARLAR ÖZ, PROF. DR. ASUDE DİLEK NALBANT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Geçici kron, yüzey pürüzlülüğü, bakteriyel tutulum, polisaj, bacterial involvement, polishing, surface roughness, temporary crown
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Sabit restorasyonların yapım aşamasında prepare edilmiş dişlerin korunması ve hastanın konforunun sağlanabilmesi için tedavi bitirilene kadar geçici bir restorasyon kullanımı önemlidir. Günümüzde sabit geçici restorasyon materyali olarak polimetil metakrilat, polietil metakrilat, üretan dimetakrilat ve bis-akril kompozit rezinler kullanılmaktadır. Bu materyallerde polimerizasyon; kimyasal olarak, ışıkla veya hem kimyasal hem ışıkla aktive edebilmektedir. Son yıllarda endüstriyel olarak önceden polimerize edilmiş rezin blokların bilgisayar destekli tasarım/bilgisayar destekli üretim (CAD/CAM) tekniği ile şekillendirilmesi yoluyla da geçici restorasyonlar üretilmektedir. Bu çalışmanın amacı geçici kron materyallerin en ideal bitim işlemini; yüzey pürüzlülüğü ve bakteri tutulumu parametreleri yardımıyla tespit edilerek restorasyonları en ideal şekilde hazırlamaktır. Çalışmada kullanılacak olan 6 farklı geçici kron materyalinden 144 örnek hazırlanması planlanmıştır. Her geçici materyal grubundan elde edilen örnekler iki alt gruba ayrıldı. 12 örnek polisaj, 12 örnek kontrol grubu olarak planlandı. Her gruptan birer örnek de SEM analizi için hazırlandı. Oluşturulan örneklerin bitim işlemi sonrası optik profilometre yardımıyla yüzey pürüzlüğü değerleri ölçüldü. Uygulanan yüzey işlemleri sonrası yüzey pürüzlülük değerleri ölçülüp karşılaştırılması yapıldı. Her gruptan birer örneğe yüzey görüntülemesi için SEM analizi yapıldı. Örneklerin yüzeylerinde bakteri tutulumu olup olmadığı anlaşılmak üzere bakteri tutulumu testi uygulanmıştır. Çalışmamızın sonucunda polisaj işlemi uygulanan örneklerde daha az bakteriyel tutulum olduğu gözlendi. En fazla bakteriyel tutulum polietil metakrilat kontrol ve bis akrilik kompozit kontrol grubunda gözlenmiştir. Ayrıca polimetil metakrilat dışında tüm gruplarda polisaj sonrası grup içi yüzey pürüzlülüğünün arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
It is important to use a temporary restoration until the treatment is finished in order to protect the prepared teeth and ensure the patient's comfort during the construction of fixed restorations. Today, polymethyl methacrylate, polyethyl methacrylate, urethane dimethacrylate and bis-Acryl resins are used as permanent temporary restoration materials. Polymerization in these materials can be activated chemically, by light or by both chemical and light. In recent years, temporary restorations have also been produced by forming pre-polymerized resin blocks industrially with Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing (CAD/CAM) technique. The aim of this study is the ideal finishing process of temporary crown materials; it is to prepare restorations in the most ideal way by detecting surface roughness and bacterial involvement parameters. It is planned to prepare 144 samples from 6 different temporary crown materials that will be used in the study. Samples from each group of transient materials were divided into two subgroups. 12 examples of polishing were planned as 12 sample control groups. A sample from each group was also prepared for SEM analysis. After finishing the samples, surface roughness values were measured using an optical profilometer. Surface roughness values were measured and compared After applied surface treatments. SEM analysis was performed for Surface Imaging on one sample from each group. A bacterial involvement test was performed to determine whether there was bacterial involvement on the surfaces of the samples. As a result of our study, it was observed that there was less bacterial involvement in the polishing samples. The most bacterial involvement was observed in the polyethylmethacrylate control and bis acrylic Composite control group. In addition, intra-group surface roughness was increased after polishing in all groups except polymethylmethacrylate.