Farklı düzlemlerde uygulanan pap protokolünün yüzmede çıkış performansına etkisi
  1. Tez No: 684493
  2. Yazar: BEGÜM OĞUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL ÇETİN ÖZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: PAP, yüzme, patlayıcı güç, hip thrust, back squat, PAP, swimming, explosive power, hip thrust, back squat
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı küresel koordinat sistemine göre yatay ve dikey yönde PAP uygulamalarının yüzmede çıkış kinematik parametrelerine ve yüzme performansına etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırmaya Antalya ilinde bulunan lisanslı olarak antrenman yapan Demir Adımlar Spor Kulübünde bulunan 7 erkek sporcu (yaş: 13.71±0.95yıl, boy: 169.43±9.68cm; ağırlık: 58.47±7.64 kg) gönüllü olarak katılmıştır. Sporcuların aileleri bilgilendirilmiş ve araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul etmişlerdir. Katılımcılar üç farklı ısınma yöntemine göre (Geleneksel ısınma yöntemi: S, Geleneksel ısınma + Back Squat yöntemi: BS, geleneksel ısınma + Hip Thrust yöntemi: HT) değerlendirilmiştir. Bulgular: Yüzme grubunda yer alan sporcuların fiziksel özellikleri, antropometrik özellikleri, 15m, 35m ve 50m yüzme sürelerinde, yüzmedeki çıkış analizlerindeki yatay ve dikey mesafelerinde, yüzme çıkış açılarında, yüzme çıkış analizindeki VAM yüksekliklerinde istatistiksel olarak anlamlı fark belirlenmemiştir. Sonuç: Bu çalışma, yatay yönelimli egzersizlerin dahil edildiği ısınma protokollerinin, daha geleneksel dikey yönelimli egzersizlere göre yüzmeye başlama performansına etkisi olmadığını belirlemekle birlikte, daha kapsamlı çalışmaya da ihtiyaç duyulduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study is to examine the effects of horizontal and vertical PAP applications on the kinematic parameters and swimming performance in swimming according to the spherical coordinate system. Method: Seven male athletes (age: 13.71±0.95years, height: 169.43±9.68cm; weight: 58.47±7.64 kg) in the Iron Steps Sports Club, which are licensed to train in Antalya, participated in the research voluntarily. The families of the athletes were informed and agreed to participate in the study voluntarily. Participants were evaluated according to three different warm-up methods (Traditional warm-up method: S, Traditional warm-up + Back Squat method: BS, traditional warm-up + Hip Thrust method: HT). Result: There were no statistically significant differences in the physical characteristics, anthropometric characteristics, swimming times of 15m, 35m and 50m, horizontal and vertical distances in the swimming output analysis, swimming output angles, and VAM heights in the swimming output analysis of the athletes in the swimming group. Conclusion: Although this study determined that warm-up protocols that included horizontally oriented exercises had no effect on swim start performance compared to more traditional vertically oriented exercises, it also showed that more comprehensive studies are needed.