Kompleks antrenmanlarda uygulanan pliometrik drillerin farklı düzlemlerde yapılmasının futbol oyuncularının dikey sıçrama, yatay sıçrama, sürat, kuvvet ve denge becerileri üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Investigating the effects of performing plyometric drills applied in complex training on different planes on the vertical jump, horizontal jump, speed, strength, and balance skills of football players
- Tez No: 690354
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL BİŞĞİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kompleks Antrenman, Pliometri, Dikey Sıçrama, Yatay Sıçrama, Futbol, Complex Training, Plyometrics, Vertical Jump, Horizontal Jump, Football
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma Kompleks Antrenmanlarda Uygulanan Pliometrik Drillerin Farklı Düzlemlerde Yapılmasının Futbol Oyuncularının Dikey ve Yatay Sıçrama, Sürat, Kuvvet ve Denge Becerileri Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın evreni, İstanbul ili, Asya ve Avrupa yakasında amatör futbol kulüplerinde futbol oynayan sporculardan, örneklemi ise tesadüfi örneklem yöntemi ile belirlenen, morfolojik ve sporcu yaşı olarak birbirine yakın olan N=20 erkek sporcudan oluşmaktadır. Katılımcı grubu eşit şekilde [Dikey Sıçrama Grubu (DSG)(n=10), Yatay Sıçrama Grubu (YSG)(n=10)] çalışma grupları olarak dağıtılarak, DSG'ye pliometrik driller dikey düzlemde; YSG'ye ise pliometrik driller yatay düzlemde uygulatılmıştır. Katılımcılara ait veriler; statik denge, dikey-yatay sıçrama, bacak itme-sırt kuvveti, kassal dayanıklılık, 20 metre sürat, maksimal dinamik kuvvet, BMI, test protokollerinin uygulanması ile ön test sonrası 6 haftalık uygulama sürecine takiben son test ölçümleri şeklinde veri tabanında toplanmıştır. İstatistiki işlem olarak kurgulanan araştırma modeli kapsamında, katılımcıların gruplar arası ve grup içi değerlerinin karşılaştırılması amacıyla two-way repeated measures ANOVA testi uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların grup içi BMI test sonucu hariç diğer tüm değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıkların olduğu tespit edilmiştir (p0,01). Farklı düzlemlerde yapılan pliometrik drillerin birlikte veya ayrı ayrı uygulandığında sportif performansı artırmada etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to investigate the effects of performing plyometric drills applied in complex training on different planes on the vertical jump, horizontal jump, speed, strength, and balance skills of football players. The population of the study consists of football players in amateur football clubs in the Asian and European sides of Istanbul province, and the sample of the study consists of N=20 male sportspersons who were determined by random sampling method and whose morphological and sports age are close to each other. The participant group was distributed equally as [Vertical Jump Group (DSG) (n=10), Horizontal Jump Group (YSG) (n=10)] study groups, and plyometric drills were applied to (DSG) in the vertical plane and (YSG) in the horizontal plane. Data of the participants were collected in the database in the form of static balance, vertical-horizontal jump, leg thrust-back strength, muscular endurance, 20-meter speed, maximal dynamic force, BMI, and post-test measurements following the 6-week application period after the pre-test through the application of test protocols. The two-way repeated measures ANOVA test was applied within the scope of the research model designed as a statistical process in order to compare the participants' values between groups and within groups. According to the results of the research, it was determined that there were statistically significant differences in all values of the participants except for the BMI test result within the group (p 0.01). Finally, it was determined that plyometric drills performed in different planes are effective in increasing sports performance when applied together or separately.