Sürdürülebilir kalkınma: G7 ülkelerinin ekonomik büyüme, doğrudan yabancı yatırımlar ve çevre kirliliği açısından incelenmesi (1991-2014)
Sustainable development: Examination of g7 countries in terms of economic growth, foreign direct investments and environmental pollution (1991-2014)
- Tez No: 684530
- Danışmanlar: PROF. SERDAR ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma, Çevre, Ekonomik Büyüme, Doğrudan Yabancı Yatırımlar, G7 Ülkeleri, Sustainable Development, Environment, Economic Growth, Foreign Direct Investments, G7 Countries
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Günümüzde insanlığın karşı karşıya kaldığı en önemli ve ciddi problemlerden birisi doğanın ve çevrenin tahrip edilmesidir. Çevre kirliliği, küresel ısınma, iklim değişikliği, biyoçeşitliliğin azalması, ormansızlaşma gibi ortaya çıkan çevre sorunları tüm canlıları tehdit etmektedir. Çevresel bozulmanın giderek artmasıyla, sürdürülebilir kalkınma kavramı önemli hale gelmiştir. Sürdürülebilir kalkınma ekonomi, toplum ve çevre boyutları arasında bir dengenin kurulması gerektiğini ifade etmektedir. Çevre sorunlarının merkezinde çoğunlukla insanın olması nedeniyle, çözümü yine onun elindedir. Dolayısıyla sağlıklı bir çevrede yaşayabilmek ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için öncelikli amaç doğayı, çevreyi ve ekosistemi korumak olmalıdır ve bunun için herkesin sorumluluk üstlenmesi gerekmektedir. Bu noktada, insanın doğa ve çevre ile barışık ve uyumlu bir şekilde hareket etmesi önemlidir. Çevre sorunlarını minimum seviyeye indirmeye yönelik politikaların oluşturulması önem arz etmektedir. Bunun için çevre sorunlarının doğru tespit edilmesi, değerlendirilmesi ve buna göre çözüm üretilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda, bu çalışmada amaç, öncelikle sürdürülebilir kalkınma kavramı hakkında kavramsal çerçeve oluşturmak ve sürdürülebilir kalkınmanın tarihsel süreçteki gelişimini ortaya koymaktır. Ardından tüm insanlığı ilgilendiren çevre sorunları ve söz konusu sorunların nedenlerini ele alarak, çevrenin ve doğanın önemini anlatmak ve böylece ekonomik büyümeyi, refah artışını ve kalkınmayı gerçekleştirirken çevrenin göz ardı edilmemesi konusunu vurgulamaktır. Son olarak, 1991-2014 dönemi yıllık verilerini kullanarak G7 ülkeleri için ekonomik büyüme, doğrudan yabancı yatırımlar ve çevre kirliliği arasındaki ilişkiyi panel veri analizi yardımıyla incelemektir. Elde edilen ampirik sonuçlara göre, ekonomik büyümenin çevre kirliliği üzerindeki etkisi anlamlı ve pozitiftir. Buna karşın, doğrudan yabancı yatırımların ve nüfusun çevre kirliliği üzerindeki etkisi negatiftir. Bunların yanı sıra, ticarette meydana gelen artışın çevre kirliliğini de artırdığı sonucuna varılmıştır. Panel Granger Nedensellik Analizi sonuçlarına göre ise hem çevre kirliliği ve ekonomik büyüme hem de çevre kirliliği ve doğrudan yabancı yatırımlar arasında çift yönlü nedensel bir ilişki bulunmaktadır. Ayrıca doğrudan yabancı yatırımlar ile ekonomik büyüme arasında çift yönlü bir nedensel ilişki mevcuttur.
Özet (Çeviri)
One of the most important and serious problems that humanity is facing today is the destruction of nature and the environment. Environmental problems such as environmental pollution, global warming, climate change, decrease in biodiversity, deforestation etc. threaten all living things. With the increasing of environmental degradation, the concept of sustainable development has become important. Sustainable development means that a balance should be established between the economic, social and environmental dimensions. Since people are mostly at the center of environmental problems, the solution is still in their hands. Therefore, in order to live in a healthy environment and leave a livable world to future generations, the primary goal should be to protect the nature, the environment and the ecosystem, and everyone should take responsibility for this. At this point, it is important for people to act at peace and in harmony with nature and environment. It is important to establish policies to minimize environmental problems. For this, environmental problems must be correctly identified, evaluated and solutions must be produced accordingly. In this context, the aim of this study is to create a conceptual framework about the concept of sustainable development and to reveal the development of sustainable development in the historical process. Then, by addressing the environmental problems that concern all humanity and the causes of these problems, to explain the importance of the environment and nature, and thus to emphasize the issue of not ignoring the environment while realizing economic growth, welfare increase and development. Finally, it is to examine the relationship between economic growth, foreign direct investments and environmental pollution for G7 countries using annual data for the period 1991-2014 with the help of panel data analysis. According to the empirical results, the effect of economic growth on environmental pollution is significant and positive. In spite of this, foreign direct investments and population have a negative impact on enviromental pollution. In addition to these, an increase in trade increases environmental pollution. According to the results of the Panel Granger Causality Analysis, there is a bi-directional causal relationship between environmental pollution and economic growth, as well as environmental pollution and foreign direct investments. In addition, there is a bidirectional causal relationship between foreign direct investments and economic growth.