Ensuring multilevel database security using fuzzy logic
Bulanık mantık kullanarak veri tabanı güvenliğinin sağlanması
  1. Tez No: 68457
  2. Yazar: HAKAN KÖKSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Veri tabanı güvenliği, ExIFO, ExNF, bulanık mantık, multilevel database security, ExIFO, ExNF2, fuzziness IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Öz BULANIK MANTIK KULLANARAK ÇOK SEVİYELİ VERİ TABANI GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI Koksal, Hakan Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Adnan Yazıcı Nisan 1997, 140 sayfa Bulanık bilgi gerçek hayattaki uygulamaların bir parçasıdır. Örneğin, kişilik, fikir veya yargı gibi şeyleri ihtiva eden bilgiler hem karmaşık, hem de bulanık ve belirsizdir. Hem gerçek hayattaki bulanıklığın, hem de güvenlik gerekleri nedeniyle oluşan belirsizliklerin veri tabanı dizaynının üst seviyelerinde gösterilebilmesi önemlidir. Çok seviyeli veri tabanları birden fazla veri ve kullanıcı seviyesini gerektirirler. Buradaki önemli nokta kullanıcı klerensleri ve verinin önem derecesinin kombinasyonları olan erişim seviyelerinin sınırlarının o kadar net olamamasıdır. Verilerin uygun güvenlik seviyelerine yerleştirmedeki bu zorluklar nedeniyle, sisteme eklenen güvenlik tedbirleri bir çeşit belirsizliğe sebep olmaktadırlar. En katı veri tabanı sistemlerinde bile en güvenli fakat en hassaserişim kontrol mekanizmasına sahip olabilmek için güvenlik mekanizmasını bir ölçüde gevşetme ihtiyacı doğabilir. Bu tezde, güvenlik gerekliliklerinin, komplex ve belirsiz bilginin gösterilebilmesi ve işlenebilmesi için semantik veri modeli olarak ExIFO ve tasarım veri modeli olarak ExNF2 kullanan, bir çok seviyeli veri tabanı sistemi dizayn metadolojisi önerilmektedir. NF veri modelinin tasarım veri modeli olarak seçilmesi ve genişletilmesi ile ExIFO modelindeki bilgilerin kaybolması önlenmiştir. Elde edilen tasarım modelinden, meta veri tekniği kullanılarak yeni çok seviyeli ilişkisel bir veri tabanı modeli geliştirilmiş ve formal tanımı verilerek uygulanmıştır. Önerilen çok seviyeli ilişkisel veri tabanının uygulanmasında, güvenlik ve belirsizlikten doğan çeşitli belirsizlikler özellik bazında işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENSURING MULTILEVEL DATABASE SECURITY USING FUZZY LOGIC Koksal, Hakan M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Adnan Yazıcı April 1997, 140 pages Fuzzy information is a part of the real life applications. The information is both complex and imprecise or fuzzy, when representing personalities, subjective opinions and judgments etc. It is important to have the capability of representing the fuzziness in real-life with the fuzzy security requirements in a high design level of DBS. Multilevel Secure Databases require two or more levels of security for both the data elements and the users. The important thing here is that the boundaries of user classes which are combinations of access classes and sensitivity levels of data may not be clear. Due to the difficulty of assigning data elements and users into appropriate levels of security, security measures added to a database system may cause a form of uncertainty. Even for the strictest database msystems, there may be a need to loosen the security mechanism in order to obtain the most secure and precise access control mechanism. In this thesis, a Multilevel DBS design methodology is proposed which uses ExIFO data modeling technique as semantic data model and ExNF2 model as logical model for the representation and manipulation of security requirements and complex and uncertain information. Here, by choosing NF2 data model as the logical data model and extending it, loss of information represented within the ExIFO model is avoided. From the obtained logical model, by using meta data technique, a multilevel relational data model is proposed with its formal definition. In the implementation of the proposed multilevel relational model, the fuzziness originating from the security and various uncertainties are handled at attribute level.