Koroner bypass cerrahisinde kardiyoplejiye eklenen askorbik asit'in miyokard hasarı belirteçlerine etkisinin araştırılması
Evaluation of the effect of ascorbic acid added to cardioplejia on myocard damage markers in coronary bypass surgery
  1. Tez No: 684606
  2. Yazar: PINAR GEÇKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Askorbik asit, kardiyopleji, koroner arter bypass, Ascorbic acid, cardioplegia, coronary artery bypass
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmada koroner arter bypass cerrahisi sırasında askorbik asit uygulamasının, miyokard hasarı belirteçleri üzerindeki etkisini ve C vitamininin kardiyak koruyucu etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma 01.01.2017- 23.03.2020 tarihleri arasında Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğine başvuran ve izole koroner bypass ameliyatları gerçekleştirilen hastalardan oluşmaktadır. Retrospektif olarak yapılmıştır. Araştırmada kontrol (n=50) ve çalışma (n=50) grubu olmak üzere toplamda 100 hasta dahil edilmiştir. Çalışma grubu hastalarına kardiyoplejiye ek olarak askorbik asit verilmiştir. Hastalarla ilgili bilgiler hastane bilgi yönetim sistemi, laboratuvar ve ameliyathane kayıtlarına bakılarak elde edilmiştir. Çalışma gruplarında değerlendirme parametreleri ameliyat öncesi, ameliyat sırası ve sonrasındaki takip, değerlendirme ve karşılaştırmalar yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25.0 programı yardımıyla değerlendirilmiştir. ALT değerlerindeki değişimin gruplar arasında istatiksel anlamda farklılık göstermediği bulunmuştur (p>0,05). AST değerlerindeki değişim gruplar arasında postop0 ölçümünde anlamlı farklılık bulunmuştur (p0,05).
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the effect of ascorbic acid administration on plasma myocardial damage markers and the cardiac protective effect of vitamin C during coronary artery bypass surgery. The study consists of patients who applied to Medeniyet University Göztepe Training and Research Hospital, Cardiovasculer Surgery Clinic between 01.01.2017 and 23.03.2020 and underwent isolated coronary bypass operations. Done retrospectively. A total of 100 patients, including the control (n = 50) and study (n = 50) groups, were included in the study. Study group patients were given ascorbic acid in addition to cardioplegia. Information about the patients was obtained by looking at the hospital information management system, laboratory and operating room records. In the study groups, the evaluation parameters were followed, evaluated and compared before, during and after the operation. The data obtained were evaluated with the help of SPSS 25.0 program. It was found that the changes in ALT values did not differ statistically between the groups (p> 0.05). Changes in AST values were found between groups in postop0 measurements (p 0.05).