Quality management in construction
İnşaat sektöründe kalite yönetimi
- Tez No: 68469
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Kalite Yönetimi, Toplam Kalite Yönetimi, İnşaat Sektörü, Kalite Kontrol, Kalite Güvence. iv, Quality, Quality Management, Total Quality Management, Construction Industry, Quality Control, Quality Assurance. HI
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
öz İNŞAATTA KALİTE YÖNETİMİ Kökçüoğlu, Ertan Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Metin Ankan Y. Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Talat Birgönül Aralık 1997, 126 Sayfa Bu tez, Kalite Yönetiminin prensip ve uygulamalarının inşaat sektörünü baz alacak kapsamda inceleyen bir çalışmadır. Toplam Kalite Yönetimi'nde temel yaklaşım kalitenin nihai ürün üzerinde kontrol edilmesi yerine kalitenin tüm aşamalarda elde edilmesine yöneliktir. Ancak, Toplam Kalite Yönetimi prensiplerinin inşaat sektörüne uygulanabilmesi inşaat aktivitelerinin kendilerine özgün karakteristiklerinin bulunması nedeniyle kolay değildir. Gelişmiş batı ülkelerindeki inşaat şirketleri ve diğer kurumlarda Kalite Güvence sistemi yaygın olarak kullanılmakta olup, Türkiye'de ise Kalite Kontrol ve Güvence sistemleri yeni oluşturulmakta ve sadece belli başlı projeler ile uluslararası sözleşme deneyimi bulunan şirketlerde uygulanmaktadır. Bu tez kapsamında kalite yönetimi ile ilgili kavramlar ve özel olarak inşaat sektöründe kullanılan sistemler açıklanmaktadır. Ankara Metro Projesi'nde uygulanan Kalite Kontrol ve Güvence Sistemi, böyle bir sistemin yarar ve sakıncalarını değerlendirebilmek amacıyla örnek uygulama olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT QUALITY MANAGEMENT IN CONSTRUCTION Kökçüoğlu, Ertan M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Asst.Prof.Dr. Metin Ankan Co- Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Talat Birgönül December 1997, 126 Pages This thesis aims to study the Quality Management principles and practices as applied to the construction industry. In the Total Quality Management (TQM) approach, the aim is to produce quality rather than controlling it on the final product. In the construction industry, however, the principles of TQM are not easy to adopt due to the nature of construction activities. Although, Quality Assurance is a widely implemented aspect in the western construction companies and other institutions, in Turkey, quality control and assurance systems are newly introduced and applied only in major projects and by companies that also have international contracting experiences. In this thesis, the concepts related with quality management and the particular systems used in the construction industry will be explained. The Quality Control and Assurance system used in the Ankara Metro Project will be evaluated as the case study in order to justify the benefits and inconveniences of such a system.