Synthesis and chatracterization of glysidyl azide polymers and modified glycidyl azide polyers
Glisidil azid polimerleri ve glisidil azid türü polimerlerin sentez ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 68470
  2. Yazar: ŞAHİN KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ALYÜRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Glycidyl azide polymer (GAP), Modified glycidyl azide polymers (MGAP's), Polyepichlorohyrine (PECH), Polypropyleneoxide (PPO), Chlorinated PECH and PPO. İV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
öz GLİSİDİL AZİD POLİMERİNİN VE MODİEİYE GLİSİDİL AZİD POLİMERİNİN ELDESİ VE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ KARA, Şahin Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kemal Alyürük Temmuz, 1997, 83 sayfa Glisidil azid polimeri (GAP) çevre dostu, önemli bir roket yakıtıdır. Sodyum aziddeki (NaN3) azid gruplarıma poliepiklorohidrindeki (PECH) klor atomları ile yerdeğiştirmesiyle elde edilir. Yani, GAP' ın yinelenen grubunda tek bir azid grubu vardır, bu azid grubu ürünün oluşum entalpisini pozitif yada teknik bir deyişle polimeri enerjik yapar. Halbuki, PECH ve PPO'ıu aynı carbon iskeletine daha fazla azid takılarak daha enerjik polimerler elde edilebilir. Bu çalışmada, böyle olasılıklar araştırılarak, PPO ve PECH farklı oranlarda klorlandırıldı ve klorlandırılmışbu polimerler azidlendirilerek gKsidil azid benzeri polimerler (MGAP'lar) elde edildi. Klorlandırılmış polimerler ve MGAP'ların özellikleri belirlendi. Yinelenen grubunda 1.1-3.5 azid grubu içeren MGAP'lar elde edildi. Kalorimetrik ve spektroskopik sonuçlara göre, yinelenen grup başına azid grup sayısı arttıkça ürün renginin daha koyu olduğu, camsı geçiş sıcaklığının düştüğü, yanma entalpisinin daha negatif değerler aldığı dolayısı ile oluşum entalpisi ve yakıt itme gücünün arttığı gözlendi. Anahtar Sözcükler; Glisidil azid polimeri (GAP), Değiştirilmiş güsidil azid polimeri (MGAP), Poliepiklorohidrin (PECH), Polipropilenoksit (PPO), Klorlandırılmış PECH ve PPO. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF GLYCIDYL AZIDE POLYMERS AND MODDjTED GLYCIDYL AZIDE POLYMERS KARA, Şahin M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Kemal ALYÜRÜK July, 1997, 83 pages Glycidyl azide polymer (GAP) is an environment fiiendly, important rocket fuel. It is synthesized by substitution of azade groups of sodium azide (NaN3) with chlorine atoms of pofyepicMorohyrine (PECH). Hence, it has only one azide group in its repeat unit makes this polymer quite energetic by making the enthalpy of formation of the repeat unit positive. However, even more energetic polymers could be synthesized by substituting more azide groups on the same carbon skeleton of PECH or PPO (polypropyleneoxide). Thus in the present work, these possibilities were studied by cMorinating PPO and PECH at different extends, and azidation of wthese chlorinated polymers to obtain modified glycidyl azide type polymers (MGAP's). Chlorinated polymers and MGAP's were characterized. It was found that MGAP's with 1.1-3.4 azide groups per repeat unit can be synthesized. As a result of calorimetric and spectroscopic characterization, it was shown that, as the number of moles of azide increased, the color of the products became darker, glass transition temperature (Tg) decreased, the heat of combustion (AHc) per repeat unit became more negative. Hence, the enthalpy of formation (AHf), and trust increased.