Gebelik döneminde uyku apne riski yüksek tespit edilen annelerin çocuklarında otizm spektrum bozukluğu
Autism spectrum disorder in the children of mothers with a high risk of sleep apnea during pregnancy
  1. Tez No: 684703
  2. Yazar: MERVE GÖNCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: otizm, apne, gebelik, autism, apnea, pregnancy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Otizm spektrum bozukluğu (OSB) ile perinatal hipoksi sebebi olduğu düşünülen maternal obstrüktif uyku apne sendromu (OUAS) arasındaki ilişkiyi ve maternal OUAS'ın anne ve bebek üzerine olası etkilerinin incelenmesi. Yöntem: Bu çalışmada Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Gebe Polikliniğine müracat eden ve sonrasında doğum yapan 915 gebe ve bu gebeliklerden doğan çocuklara ait veriler, retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Tamamı üçüncü trimesterde gebelerdeki uyku apne sıklığı;“Epworth Uykululuk Ölçeği ”ve“STOP-BANG Ölçeği”kullanılarak araştırılmış, daha sonrasında doğum bilgisi kayıtları ve doğan bebeklerin otizm spektrum bozukluğu tarama verileri birleştirilerek oluşturulan veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Orta- yüksek OUAS riskli ve düşük OUAS riskli gebelerde sırasıyla ortalama anne yaşı; (29 ve 27), ortalama anne Beden Kitle İndeksi (BKİ); (36,94 kg/m2 ve 28,28 kg/m2), Gestasyonel diyabet görülme oranları; (%5,60 ve %1,70), anne komplıkasyon görülme oranları; (%4,20 ve %0,70), sezeryan oranları; (%68,30 ve %45,40), hastanede yatış süreleri; (2,91±2,37 gün ve 2,18±1,23 gün) olarak tespit edildi. Orta-yüksek OUAS riskli ve düşük OUAS riskli gebelerden doğan bebeklerde sırasıyla komplikasyon görülme oranları; (%9,30 ve %1,30), yenidoğan yoğun bakıma alınma oranları; (%6,90 ve %0,70) olarak tespit edildi. Sonuç: Bu çalışmada gebede artan yaş, artan BKİ değeri ve gebelikte sigara kullanımının OUAS görülme riskini artırdığı tespit edildi. Maternal OUAS ve OSB arasında anlamlı bir ilişki bulunmamakla birlikte, OUAS'ın anne ve bebek komplıkasyon gelişme riskini artırdığı tespit edilmiştir. OUAS'ı olan annelerin bebeklerinde yenidoğan yoğun bakıma yatış oranı, doğumda hastanede kalınan gün sayısı, sezeryan doğum oranı ve bebekte gestasyonel diyabet gelişme oranlarının anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: To examine the relationship between autism spectrum disorder (ASD) and maternal obstructive sleep apnea syndrome (OSAS), which is thought to be the cause of perinatal hypoxia, and the possible effects of maternal OSAS on mother and baby. Methods: In this study, the data of 915 pregnant women who applied to Bursa Yuksek İhtısas Training and Research Hospital Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinic and gave birth afterwards, and their children were evaluated retrospectively. The frequency of sleep apnea in pregnant women in the third trimester; It was investigated using the 'Epworth Sleepiness Scale' and the 'STOP-BANG Scale', and then the data created by combining birth information records and autism spectrum disorder screening data of newborns were evaluated statistically. Results: Mean maternal age in pregnants with moderate-high risk of OSAS and low risk of OSAS, respectively; (29 and 27), mean maternal Body Mass Index (BMI); (36.94 kg/m2 and 28.28 kg/m2), Gestational diabetes incidence rates; (5.60% and 1.70%), maternal complication rates; (4.20% and 0.70%), cesarean rates; (68.30% and 45.40%), length of hospital stay; (2.91±2.37days and 2.18±1.23days). Complication rates in babies born to pregnant women with moderate-high risk of OSAS and low risk of OSAS, respectively; (9.30% and 1.30%), neonatal intensive care admission rates; (6.90% and 0.70%). Conclusions: In this study, it was determined that increasing age, increasing BMI value and smoking during pregnancy increased the risk of OSAS. Although there was no significant relationship between maternal OSAS and ASD, it was found that OSAS increased the complication rates of mother and baby. It was determined that the rate of hospitalization in the neonatal intensive care unit, the number of days in the hospital at birth, the rate of cesarean section and the rate of development of gestational diabetes in the babies of mothers with OSAS were found to be significantly higher.