Transaksiyonel analiz ego durumları açısından evlilik uyumu/doyumunun incelenmesi
Analyze marital compatibility/contentment in terms of transactional analysis ego states
- Tez No: 684754
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ESGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ego durumları, Transaksiyonel Analiz, Evlilikte Doyum
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada Transaksiyonel Analiz Ego Durumları Açısından Evlilik Uyumu/Doyumunun incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada hem nicel hem nitel olmak üzere karma yöntem kullanılmış ve ilişkisel tarama modeli ile çalışılmıştır. Nitel araştırmada 5 çiftle yüz yüze 5 çiftle online görüşme olmak üzere toplam 10 çiftle yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Görüşme sonuçları deşifre edilmiş ve nicel bulguların yorumlanmasına katkı sağlamıştır. Nicel araştırma kapsamında 101 çift, internet üzerinden ulaştırılan ego durumları ölçeği, evlilik doyumu ölçeği ve kişisel bilgi form ölçeklerini yanıtlamışlardır. Katılımcılar aynı zamanda kültürel sermaye düzeyini ölçmek amacıyla kişisel bilgi formunda yer alan kültürel sermaye sorularını da yanıtlamışlardır. Verilerin analizinde IBM SPSS Statistics 25.0 (IBM SPSS Statistics for Windows, Version 25.0. Armonk, NY: IBM Corp.) paket programı kullanılmıştır. Nicel bulgular nitel bulgular ile desteklenmiştir. Sonuçlara göre bireylerin evliliklerinde; koruyucu ebeveyn ego durumları, yetişkin ego durumları ve uygulu çocuk ego durumlarını baskın olarak kullanmalarının evlilik doyumunu arttırdığı sonucuna varılmıştır. Kadın katılımcıların eleştirel ebeveyn ego durumlarının, erkek katılımcılara göre daha baskın olduğu gözlenmiştir. Bireylerin doğal çocuk ego durumları ve eleştirel ebeveyn ego durumlarının baskın olması halinde ise evlilik doyumlarının azaldığı sonucuna varılmıştır. Kendini uygulu çocuk ego durumunda algılayan bireylerin ise evlilik uyumlarının yüksek fakat evlilikten aldıkları doyumun düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Katılımcıların hem kendilerinde hem partnerlerinde algıladıkları baskın doğal çocuk ego durumunun ise ilişkideki yakınlığın azalmasına sebep olduğu görülmüştür. Kadın katılımcılar partnerlerini yetişkin ego durumunda algılarken, erkek katılımcılar partnerlerini daha zayıf düzeyde yetişkin ego durumunda algılamaktadırlar. Partnerin ebeveyn ego durumunun baskı olduğu durumlarda öfke duygusu artarken, koruyucu ego durumu ve yetişkin ego durumunun baskın olduğu hallerde öfke duygusunda azalma olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze Marital Compatibility/Contentment in terms of Transactional Analytic Ego States. In this work; both quantitative and qualitative mixed methods are used and it is conducted with correlational survey model. During qualitative research; 5 couples were interviewed in person, 5 couples were interviewed online, resulting in total of 10 semi-structured interviews. Results of the interviews are decrypted and and have helped quantitative discoveries' interpretations. Within the quantitative research, 101 couples have filled in the forms according to ego states, marital contentment and personal informations. In personal information forms, participants have also answered questions for the purpose of measuring the levels of cultural captials. For the data analysis; IBM SPSS Statistics 25.0 (IBM SPSS Statistics for Windows, Version 25.0. Armonk, NY: IBM Corp.) programme pack is used. Quantitative discoveries are supported by qualitative discoveries. According to the results; the dominant usage of protective parent, adult, and corresponding child ego states have proved to enhance the conentment in people's marriages. For female participants, it is observed that the critical parent ego state is more dominant than male participants'. It is concluded that when individuals' natural child ego states and critical parent ego states are dominant, contentment in marriage is reduced. For individuals who see themselves in corresponding child ego states, it is determined that such individuals' compatibilities for marriages are high yet their contentments in marriages are low. It is observed that dominant natural child ego states in which the participants perceive both themselves and their partners result in reduction of the intimacy in relationship. While female participants percieve their parnters in adult ego states, male participans see their partners in weaker adult ego states. It is found out that when a partner's parent ego state is assertive, sense of anger rises, when protective ego state and parent ego state are dominant, the sense of anger is lessened. Keywords; Ego states, Transactional Analysis, Marital Contentment