Anne ebeveynin kendi anne ret kabulünün, ebeveynlik tutumu üzerine etkisi
The effect of the parent's own maternal reaction on parental attitude
  1. Tez No: 684775
  2. Yazar: ARZUM TÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN EKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn, Ret-kabul, Tutum, Parents, Acceptance-Rejection, Attitude
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Araştırmanın amacı anne ebeveynin kendi anne ret-kabulünün, ebeveynlik tutumu üzerine etkisinin incelenmesidir. Bu amaç kapsamında araştırmaya 2-6 yaş arasında çocuğu bulunan 493 anne dahil edildi. Araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Verilerin elde dilmesi için Demografik Bilgi Formu, Ebeveyn Tutum Ölçeği (ETÖ) ve Yetişkin Ebeveyn Kabul-Ret Ölçeği (EKRÖ) kullanıldı. İstatiksel analiz IBM SPSS 25.0 paket programı kullanıldı. Tanımlayıcı verilerde frekans analizi kullanılmıştır. Ölçek verilerin değerlendirmesinde Kruskal Wallis-H testleri kullanıldı. Ölçekler ve alt boyutları arasındaki ilişkinin tanımlanması Sperman Korelasyon analizi kullanılmıştır. Katılımcıların ebeveyn kabul düzeyinin yüksek olduğunu bulundu. Katılımcıların demokratik tutumları yüksek, otoriter tutumları düşük, aşırı koruyucu ve izin verici tutumları orta düzeyde bulundu. Ebeveyn ret-kabul ve ebeveyn tutumu düzeyleri katılımcıların kendileri ve annelerinin eğitim durumuna bağlı olarak değişmediği bulunmuştur. Ebeveyn tutumu alt boyutlarından demokratik ve otoriter alt boyut düzeyleri yaş gruplarına göre farklılaşmaz iken, aşırı koruyucu ve izin verici alt boyutlarında gruplar arsında farklılık bulunmuştur. Katılımcıların EKRÖ alt boyutları ve ETÖ alt boyut puanları gelir durumuna göre değiştiği sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak araştırmada katılımcı annelerin ebeveyn ret kabul düzeyleri ile ebeveynlik tutumları arasında düşük düzeyde ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to examine the effect of mother's own rejection-acceptance on parenting attitude. For this purpose, 493 mothers with children between 2-6 years old were included in the study. Questionnaire method was used in the research. Demographic Information Form, Parental Attitude Scale (PAS) and Adult Parents Acceptance-Rejection Scale (APARS) were used to obtain data. Statistical analysis IBM SPSS 25.0 package program was used. Frequency analysis was used in descriptive data. Kruskal Wallis-H tests were used to evaluate the scale data. Sperman Correlation analysis was used to define the relationship between scales and their sub-dimensions. In the study participating mothers 29.4% of them were between the ages 33-36 and 24.10% of them were between the ages of 37-40. 36.90% of the participants had middle income level, 49.50% had lower-middle income level. It was found that the parental acceptance level of the participants was high. Democratic attitudes of the participants were found to be high, authoritarian attitudes were low, and their overprotective and permissive attitudes were moderate. Parental rejection-acceptance and parental attitude levels did not differ according to the education level of the participants themselves and their mothers. While the levels of democratic and authoritarian sub-dimensions, which are among the sub-dimensions of parental attitude, did not differ according to age groups , the overprotective and permissive sub-dimensions differed. Participants' PARQ sub-dimensions and PAS sub-dimension scores differed according to their income level. As a result, a minimal relationship was found between participating mothers' parental rejection levels and parental attitudes.