The impact of sanctions on the authoritarian regimes' behavior: The case of Syria
Yaptırımların, otoriter rejimlerin davranışı üzerindeki etkisi: Suriye örneği
- Tez No: 684776
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAZAR VURAL JANE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yaptırım türleri, yaptırımların tarihi, İran'a yönelik uluslar arası yaptırımlar, Libya'ya yönelik yaptırımlar, Suriye'nin modern tarihi, Suriye'nin dış ilişkileri, Suriye'nin devlet dışı şiddet yanlısı aktörlere olan desteği, Baas partisi, Type of sanctions, history of sanctions, the international sanctions on Iran, sanctions on Libya, the modern history of Syria, the Syrian foreign relations, Syria support for the violent non state actors, the rule Baath party
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışma, Suriye üzerinde uygulanan yaptırımları incelemektedir. Suriye, ABD'nin ilk yaptırımlarının uygulandığı 1979'dan başlayarak kırk yılı aşkın bir süredir yaptırım alan bir ülke olmasına rağmen, bilimsel anlamda pek çok sebepten dolayı Suriye meselesiyle çok sık ilgilenmemişti. Bu sebeplerden bazıları yaptırımların doğasının sonucuydu, çünkü çok sıkı yaptırımlar değillerdi. Kaldı ki, Suriye, 1979 yaptırımları sırasında ve ardından 1986 yılı yaptırımları dalgasında hala Arap ülkelerinden geniş çaplı parasal destek, Sovyetler Birliğinden ise parasal ve askeri destek alıyordu. Bu sebeple kavram bölümünden sonraki bu çalışma, Suriye'nin modern tarihinden geçerek önceki manda sisteminin ve Suriye'nin dış ilişkilerinin Suriye – ABD ve AB ilişkilerini nasıl şekillendirdiğini bulmaya çalışıyor. Makalenin temel hedefinde sunulan bu araştırmanın amaçlarına göre; yaptırımların, otoriter rejimler üzerindeki etkisi nedir? İlgili çalışma, Hafız Esad'ın Suriye silahlı kuvvetlerini ve güvenlik şubelerini, daha sonra Suriye'deki siyasi hayatı ne şekilde kontrol altına aldığını incelemektedir. Bu, Suriye'nin iç faktörleri ve dış ilişkilerini birbirine bağlayan ve bu faktörlerin Suriye'yi, ABD ve AB ülkelerinden yaptırımlara ne şekilde yönlendirdiğini gösteren bu çalışmanın yeni adımlarından biridir. Çalışma, bunların dışında, Suriye'nin ekonomik sıkıntısının sadece 1979 ve 1986 etkilerinin bir sonucu olmadığını, bununla beraber başka faktörlerin bulunduğunu, mesela İsrail güçlerinin 1982'de Beyrut limanını işgali ve 1985'den sonra Arap ülkelerinden Suriye'ye sağlanan fonların kesilmesi, İran-Irak savaşında Suriye'nin Irak'a karşı İran'a verdiği destek sonucu ve Suriye'nin Lübnan'daki siyaseti gibi. Mısır ve Ürdün'ün İsrail ile bağımsız barış anlaşmaları yapması üzerine Suriye'ye tecrit uygulandı. Gerek Suriye dış politikasındaki gerekse iç otorite gelişmelerindeki bu değişiklikleri takip eden bu çalışma, Suriye'deki gelişmeleri kapsayan ve bunu Suriye'de uygulanan yaptırımlarla ilişkilendiren bu bağlamda ilk çalışmalardan biridir. Suriye, 1979, 1986 ve 2003 yıllarında yaptırımlarla karşı karşıya kalmıştı ve şu andakiler 2011'den beri hala devam ediyor, ancak konu yine de kapsamdan hak ettiğini almamıştır, bu makale, bu nedenle bu yaptırımları ve 2011'den itibaren başlayan eski dalgayı kapsayan kapsamlı türdendir. Bu bağlamda ve 2011'den başlayarak, aralarında bireyler ve kurumlar bulunan 1100'den fazla Suriyeli kuruluş, diğer ülkelerden gelen çok sayıda yaptırımın yanı sıra, sadece ABD ve AB tarafından yaptırıma tabi tutuldu, ancak yine de Suriye rejimi, ne düştü ne de tavrını değiştirdi. İlgili tez, bu yaptırımlar zinciri ile etkilerini kapsamaya çalışıyor, ancak makale, çalışmanın daha kapsamlı bir şekilde kapsamaya çalıştığı 2011'den 2019'a kadar olan dönemde, yaptırımların hedeflerinde başarılı olmadığı sonucuna varıyor.
Özet (Çeviri)
This study examines the sanctions been imposed on Syria. Despite Syria is a country that received sanctions from more than four decades, starting from 1979, when first U.S sanctions were imposed on Syria. The scholarly filed had not dealt very often with Syrian case, for many reasons. Some of this reasons were a result of the sanctions nature, since they were not very harsh sanctions. Moreover Syria during the 1979 sanctions and later in the 1986 wave of sanctions were still receiving huge amount of financial support from Arab countries, and Soviet Union financial and military support. That is why this study after the conceptual part, is going through Syria`s modern history and tries to find how the previous mandate system and the Syrian foreign relations had shaped Syria – U.S & E.U relations. Based on the objectives of this research, which are presented in the main question of the paper; what are the impact of sanctions on the authoritarian regimes? The study is examine how Hafiz al- Assad, took control over the Syrian armed forces and the security branches, then the political life in Syria. That is one of the new steps in this study, which is connecting the internal factors and the foreign relations of Syria, and showing how those factors led Syria to face sanctions from U.S. and E.U countries. The study also shows that the economic sufferance of Syria was not only as a result of the effects of the 1979, and 1986 sanctions, but other factors were present, like the Israeli occupation of Beirut port in 1982, and the cut of the funding from Arab countries to Syria after 1985, as a result of the Syrian support to the Iran against Iraq in the Iranian – Iraqi war, and the Syrian policies in Lebanon. Beside the isolation was imposed on Syria when Egypt and Jordan made independent peace agreements with Israel. By tracking those changes either in the Syrian foreign policies, or the internal authority developments, this study is one of the first in this regard, that covering Syrian developments and connecting it to the sanctions that imposed on in Syria. Although Syria had faced sanctions in 1979, 1986, and 2003, and now from 2011 and still ongoing, but still the topic has not received what is deserve from coverage, that is why this paper is from a comprehensive type that covers those old wave of sanctions, and the ones that started from 2011. In this regard and starting from 2011, more than 1100 Syrian entity including individuals and institutions were sanctioned only by U.S and EU, beside huge set of sanctions from other countries, but still the Syrian regime neither fell nor changed its behavior. The thesis is trying to cover those set of sanctions and their effect, however the paper reaches to a conclusion that sanctions were not successful in their goal in the period that the study tried to cover more extensively, which was from 2011 until 2018.