Control of aldicarbconcentration in the environment use of carboxymethyl cellulose microspheres: A two-pronged
Çevredeki aldikarb konsantrasyonunun karboksimetil selüloz mikroküreleri kullanımıyla denetlenmesi ikili biyoteknolojik yaklaşım
- Tez No: 68479
- Danışmanlar: PROF. DR. VASIF NEJAT HASIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Biyomühendislik, Science and Technology, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Aldicarb, Carboxymethyl cellulose, Lignin, Controlled release, Cell Immobilization, Bioreactor IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZ ÇEVREDEKİ ALDİKARRB KONSANTRASYONUNUN KARBOKSİMETİL SELÜLOZ MİKROKÜRELERİ KULLANIMIYLA DENETLENMESİ: İKİLİ BİYOTEKNOLOJİK YAKLAŞIM Kök, Fatma Neşe Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Vasıf Hasırcı Ortak Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Yakup Anca Ocak 1997, 116 sayfa Aldikarb, dünyada yaygın biçimde çeşitli tarımsal ürünlerin (soğan, patates, pamuk, tütün, şeker pancarı ve şeker kamışı) korumasında kullanılan bir karbamat pestisitidir. Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, özellikle de Çukurova yöresinde, beyaz pamuk sineğinin kontrolünde yoğun bir biçimde kullanılmaktadır. Sudaki yüksek çözünürlüğü ve yüksek toksisitesi yüzünden, yeraltı sularındaki aldikarb kirliliği çeşitli ülkelerde önemli bir sorundur. Bu çalışmada, çevredeki artık aldikarbın azaltılması amacıyla ikili biyoteknolojik yaklaşım denenmiştir. Alüminyum iyonları ile çaprazbağlanmış karboksimetil selüloz (CMC) mikroküreleri hem aldikarbın kontrollü salımı için matris malzemesi, hem de Methylophihıs (aldikarb parçalayan bakteri) tutuklanması için destek malzemesi olarak kullanılmışlardır. Üç değişik, aldikarb yüklü CMC mikroküre tipi hazırlanmış, karakterize edilmiş (su tutma, şişme, SEM) ve in vitro ve in situ salım davranışları incelenmiştir. Non-Fickian davranış gösterdikleri görülmüştür. Aldikarb salimim yavaşlatmak amacıyla polimer matrisine lignin katılmış ve elde edilen ligninli mikroküreler lignin içermeyenlerle in vitro salım çalışmaları ile karşılaştırılmıştır. Lignin eklenmesinin aldikarb salım hızını 4 -24 kez yavaşlattığı görülmüştür. Tutuklanmış Methylophihtfvai aldikarb degredasyon kapasitesi sabit yataklı reaktörde incelenmiştir. Değişik parametrelerin (sübstrat konsantrasyonu, akış hızı, reaksiyon ortamıyla sürekli temas) AS degredasyonuna etkisi araştırılmıştır. Artan akış hızının, aldikarb çevirimini azalttığı görülmüştür. Diğer yandan, artan sübstrat konsantrasyonunun 400 ppm'e kadar aldikarb çevrimini arttırdığı, bu noktadan sonra ise platoya ulaştığı bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Aldikarb, Karboksimetil Selüloz, Kontrollü Salım, Hücre Tutklanması, Biyoreaktör vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTROL OF ALDICARB CONCENTRATION IN THE ENVIRONMENT VIA USE OF CARBOXYMETHYL CELLULOSE MICROSPHERES: A TWO-PRONGED BIOTECHNOLOGICAL APPROACH Kök, Fatma Neşe M.S., Departement of Biotechnology Supervisor : Prof. Vasıf N. Hasırcı Co-Supervisor : Assoc. Prof. Yakup Anca January 1997, 116 pages Aldicarb (AS) is a carbamate pesticide widely used throughout the world in the protection of various types of crops (e.g. onion, potatoes, nut, cotton, tobacco, sugar beet and sugar cane). It is heavily used in the South and South Eastern regions of Turkey, especially in Çukurova region in the control of the cotton white fly (Bemisia tabaci) attacking plants cultivated in this region. Because of its high solubility in water and high mammalian toxicity, aldicarb contamination in groundwater stands as a serious problem in several countries. mIn this study, two biotechnological approaches were taken in the hope of rninimizing aldicarb concentration in the environment. Carboxymethyl cellulose (CMC) microspheres, crosslinked via aluminum ions, were used both as a matrix material for aldicarb release and as a support material for Methylophilus (AS degrading bacteria) immobilization. Three different AS-loaded CMC microspheres were prepared and characterized (water content, swelling and SEM), and their release behaviors were investigated in vitro and in situ. It was observed that the transport is non-Fickian (anomalous). Lignin was added to the matrices to obtain slower release profiles. It was observed that the release rate with CMC-lignin microspheres was significantly slower (4 - 24 times). To understand the AS degradation capacity of immobilized Methylophilus, different parameters (substrate amount, flow rate, continuous contact with reaction medium) affecting AS degradation were investigated in a packed-bed reactor. Increases in the flow rate decreased the conversion of aldicarb into its metabolites. On the other hand, increasing the substrate concentration up to 400 ppm led to an increase in the converted AS amount. Beyond this, the converted AS amount reached a plateau.