The Mechanical and melt properties of ultra high molecular weight polyethylene and high density polyethylene blends
- Tez No: 6848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEOMAN TİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: YYPE - ÇYMAPE polimer karışımı, mekanik özellikler, ısıl oksidatif bozunma. vı, HDPE - UBMWPE blend, mechanical properties, thermal oxidative degradation. iv
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÇOK YÜKSEK MOLEKÜL A?IRLIKLI POLi ETİLE» VE YÜKSEK YO?UNLUK POLİETİLEN KARIŞIMLARININ ERGİME VE MEKANİK ÖZELLİKLERİ Coşkun, Mustafa Fen ve Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, Y. Lisans Tezi Tea Yöneticisi: Doç. Dr. Teoman Tinçer 63 Sayfa, Haziran 1989 ÖZET Bu çalışmada Yüksek Yoğunluk Polietilen (YYPE) ile Çok Yüksek Molekül Ağırlıklı Polietilen' in (ÇYMÂPE) değişik koroposisyonlardaki karışımları incelendi. Ergimiş polimerlerden, mekanik karıştırma yöntemi ile elde edilen polimer karışımlarının mekanik özellikleri çalışıldı. Saf YYPE' in ergime viskozitesi sıcaklık ile düzgün bir şekilde azalırken, ÇYMAPE içeren karışımların ergime viskozitelerinin S şeklinde bir eğri gösterdiği saptandı. Karıştırma ve kompozisyona göre belirli bir noktadan sonra görülen viskozite artışı, ÇYMAPE' in matris içerisindeki ergimesinden kaynaklanabileceğine bağlandı. Karışım kompozisyonundaki ÇYMAPE miktarı arttıkça viskozitenin de arttığı gözlendi. Molekül ağırlığının çok fazla olması nedeni ile, saf ÇYMAPE' in viskozitesinin yüksek olduğu ve karışım viskozitesinin artmasına sebep olduğu bilinmektedir. Düşük hızla karıştırılan kompozisyonlarınviskozitelerindeki sapmalar in nedeni olarak iki polimer arasındaki molekül ağırlığı farkının fasla olması gösterilebilir. Karıştırma sırasındaki ısıl oksidatif tozunma Infrared Spektrofotometresi ile karbonil absorbansı ölçülerek belirlendi ve bosunma miktarının ÇYMAPE kompozisyonu ile düzgün bir artış gösterdiği gözlendi. Mekanik test sonuçları ÇYMAPE kompozisyonuna göre akma direncinde lineer bir düşüş gösterirken, kopma gerilimi ve kopmadaki uzama değerlerinin belirli bir kompozisyona kadar düştüğü daha sonra yükseldiği gözlendi.
Özet (Çeviri)
THE MECHANICAL AND MELT PROPERTIES OF ULTRA HIGH MOLECULAR WEIGHT POLYETHYLENE AND HIGH DENSITY POLYETHYLENE BLENDS Coşkun, Mustafa Faculty of Arts and Sciences Department of Chemistry, M. S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Teoman Tinçer 63 pages, June 1989 ABSTRACT In this study High Density Polyethylene (HDPE) was melt blended mechanically with Ultra High Molecular Weight Poly ethylene (UHMWPE) with two different molecular weights and the characteristics of the prepared polyblends were studied in detail. It has been observed that, while the melt viscosity of pure HDPE decreased gradually with respect to time of mixing the melt viscosities of UHMWPE containing mixtures followed an S shaped order. The increase in viscosity during the blending at constant shear rate was attributed to the dissolving process of ÜHMVHPE in HDPE. It was determined that the melt viscosities of the blends increase almost linearly with the weight percentage of UHMWPE at high shear rates. However deviations were observed at high compositions of DHMWPE (above 30 %) and low shear rates. The development of the carbonyl group resulted in as a iiiconsequence of thermal oxidative degradation and followed by Infrared Spectroscopy was found to be increasing almost linearly with the composition of UHMWPE, Tensile tests showed that the yield strength decreases linearly with increasing DHKWP1 content, while the ultimate elongation and the ultimate tensile strength decreased up to a certain composition and then increased.