2008 küresel krizinin Afrika ülkelerine finansal etkilerinin analizi üzerine bir uygulama
An application on analysis of the financial effects 2008 global crisis on African countries
- Tez No: 684804
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CÜNEYD EBRAR LEVENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kriz, Finansal Kriz, 2008 Küresel Krizi, Afrika, Doğu Afrika, Crisis, Financial Crisis, 2008 Global Crisis, Africa, East Africa
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Finansal kriz, ekonomiyi doğrudan veya dolaylı bir şekilde olumsuz yönde etkileyen, beklenmedik bir zamanda ve aniden ortaya çıkan olayların makro boyutta ülkenin ekonomik yapısını, mikro boyutta işletmeleri önemli oranda sarsabilecek sonuçlar ortaya çıkaran gelişmelerdir. Küreselleşen dünyada ülkelerin, kurumların, işletmelerin, uluslararası ekonomik organizasyon ve örgütlerin; karşılıklı etkileşimlerinin ve ilişkilerinin artması, iç içe geçmesi ve hızlanması, finansal krizlerin geçmiş dönemlere göre günümüzde daha sık görülmeye başlamasına, krizlere neden olan faktörlerin çeşitlenmesine ve ortaya çıkardığı etkilerinde daha hızlı yayılmasına sebep olmuştur. 2008 yılında ABD'de başlayan finansal kriz derinleşerek Küresel Kriz halini almıştır. Bu kriz dünya ekonomilerini hızla yayılmış ve çeşitli düzeylerde etkilemiştir. Bu çalışmada küresel krizin Doğu Afrika Ülkeleri'ne (DAÜ) olan etkileri incelenmiştir. Araştırma, literatür incelemesi ve uluslararası ekonomik kurumların istatistik verilerinden yola çıkılarak hazırlanmıştır. Araştırma sonucunda incelenen ülkelerin krizden nasıl ve ne şekilde etkilendiği konusunda iki tür sonuç elde edilmiştir. Birinci bu ülkelerin zaten uzun zamandır ekonomi dahil çok sayıda kronik sorunları olduğu, bundan dolayı da krizden asgari düzeyde etkilendikleri yönündedir. İkincisi de bu ülkeler, dışa bağımlı olduklarından yabancı yatırımların azalması/kesilmesi, yardımların durması ve döviz girdilerinin azalmasından dolayı krizden doğrudan etkilenmiştir.
Özet (Çeviri)
The financial crisis is the developments that directly or indirectly affect the economy negatively, and the events that occur suddenly and at an unexpected time cause results that can significantly shake the economic structure of the country and micro-scale businesses. In the globalizing world, countries, institutions, businesses, international economic organizations and organizations; The increase, intertwining and acceleration of their mutual interactions and relationships have caused financial crises to be seen more frequently today than in previous periods, the factors that cause crises to diversify and to spread faster in their effects. The financial crisis that started in the USA in 2008 deepened and turned into a Global Crisis. This crisis spread rapidly and affected the world economies at various levels. In this study, the effects of the global crisis on Eastern African Countries (EMU) were examined. The research has been prepared on the basis of literature review and statistical data of international economic institutions. As a result of the research, two types of results were obtained about how and in what way the countries examined were affected by the crisis. The first is that these countries have already had many chronic problems, including the economy, for a long time, and are therefore minimally affected by the crisis. Secondly, these countries have been directly affected by the crisis due to the decrease / cut in foreign investments, the cessation of aid and the decrease in foreign exchange inflows because they are dependent on foreign countries.