Türkiye ve bölgesindeki sosyal ve ekonomik değişimin Türkiye'nin ihracatına etkileri
Turkish and its regional social and economic change's effects to Turkey's export
- Tez No: 340171
- Danışmanlar: PROF. DR. KEREM ALKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, 2008 Küresel Finans Krizi, Euro Bölgesi Borç Krizi, Ortadoğu ve Afrika, Ticareti Etkileyen Faktörler, İhracat, Turkey, 2008 Global Financial Crisis, Euro Zone Debt Crisis, Middle East and North Africa, Factors Affecting Trade, Export
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Uluslararası ticaretin gelişimi küreselleşme ile hız kazanmıştır. Buna bağlı olarak da etkileşim içinde bulunduğu ülkelerde yaşanan her olaydan etkilenir hale gelmiştir. Bu çalışma 2008-2012 yılları arasında bölgemizdeki politik ve ekonomik gelişmelerden Türkiye'nin ihracatının etkilenip etkilenmediğini, etkilendiyse ne ölçüde etkilendiğini analiz etmek için hazırlanmıştır. Bu nedenle de öncelikle Türkiye'yi coğrafi açıdan çevreleyen ülke ya da ülke gruplarının Türkiye ile ticareti incelenmiş ve özellikle hangi ülkelerle ticari faaliyetlerde bulunduğu araştırılmıştır. Ardından uluslararası ticareti etkileyen sosyal ve ekonomik faktörler belirlenmiş, bunların ticarete yansımaları örneklerle anlatılmıştır. Tezin asıl araştırma konusunu oluşturan 2008-2012 yılları arasında Türkiye'nin ihracatında değişim yaratan parametreler belirlenmiş, 2008 krizi, Euro borç krizi, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki siyasi sönüşüm süreci detaylı şekilde incelenmiştir. Yaşanan bu gelişmelere paralel olarak Dünya'da yeni güç merkezi olarak ortaya çıkan Hindistan ve Çin'in ekonomik ve siyasi alandaki yükselişlerine vurgu yapılmıştır. Son olarak da Sahra Altı Afrika'sının yeni çekim merkezi olarak görülmesinin nedenleri sorgulanmıştır. Çalışmanın sonucunda da 2008 krizi ve Euro borç krizinden Türkiye'nin ihracatının olumsuz etkilendiği ama sınır illerinden gerçekleştirilen ihracata etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki siyasi dönüşüm sürecinden toplam ihracat açısından negatif bir etki oluşturmamakla beraber sınır illeri bazında etkilerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Development of international trade gained speed with globalization. Correspondingly, any incident experienced in countries interacted with impact others now. This study intends to analyze whether Turkish exports were impacted or not from political and economic developments in the region from 2008 to 2012, if yes, to what extend. For this reason, Turkey trade with the country or the country groups that surround Turkey was primarily reviewed and in what countries Turkey had commercial operations was investigated. Then, social and economic factors affecting international trade were determined and reflections of these on trade were explained with examples. Parameters that created change in Turkish exports from 2008 to 2012 which constitute principal study subject were determined, crisis of 2008, euro debt crisis, political transformation process in Middle East and North Africa were examined in details. In parallel to with these developments experienced, rise of India and China which emerged as new power centers in the world of economic and political arenas were underlined. Lastly, reasons for viewing Sub-Saharan Africa as new center of attraction were questioned. At the end of study, it was concluded that Turkish exports were adversely impacted from crisis of 2008 and Euro debt crisis but this did not affect export from border provinces. Even though political transformation process in Middle East and North Africa did not make any negative impact to total exports, we concluded that there were impacts on then basis of border provinces.