Teknoloji bağımlılığı ve sosyal kimlik oluşumu üzerine kültürel bir araştırma
A cultural research on technology addiction and social identity building
- Tez No: 684815
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇEN ÇATLI ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İnternet Bağımlılığı, Sosyal Kimlik, Teknoloji Bağımlılığı, Internet Addiction, Social Identity, Technology Addiction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Öğrencilerin sosyal kimlik ve teknoloji bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelendiği çalışma, Amasya'nın Merzifon ilçesinde çeşitli ortaöğretim kurumlarında eğitim gören Z Kuşağı mensubu 14-19 yaş arasındaki 284 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından uzman görüşleri ve literatüre dayalı bilgiler esas alınarak oluşturulan 5'li likert tipinde anket oluşturulmuştur. Ankette teknoloji bağımlılığı kapsamında öğrencilerin internete olan bağımlılığı ve olumsuz sosyal kimlik oluşumuna dair ifadeler yer almaktadır. Araştırma sonucunda sosyal kimlik oluşumunda internet bağımlılığının olumsuz ilişkisi korelasyon analizi ile incelenmiştir. Analiz neticesinde internet bağımlılığı ile sosyal kimlik arasında olumsuz durumlar arasında pozitif yönlü ve yüksek düzeyli ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuç teknoloji bağımlılığının sosyal kimlik oluşumunda olumsuz etkisinin olduğunu göstermekte ve araştırmanın ana hipotezinin kabulü anlamına gelmektedir.
Özet (Çeviri)
This study, which examines the relationship between students' social identity and technology addiction, has been carried out with 284 Generation Z students between the ages of 14-19, who study at various secondary education institutions in the Merzifon district of Amasya. As a data collection tool, a 5- point Likert type questionnaire has been created by the researcher based on expert opinions and literature. The questionnaire includes statements about students' addiction to the internet and negative social identity formation within the scope of technology addiction. As a result of the research, the negative relationship of the internet addiction in social identity formation has been examined by correlation analysis. As a result of the analysis, it has been found that there is positive and high-level relationship between the internet addiction and social identity. This result shows that technology addiction has a negative effect on social identity formation and means the acceptance of main hypothesis of the research.