Micromeria fruticosa bitkisinin antienflamatuvar, analjezik ve antispazmodik aktiviteleri ile sitotoksik ve genotoksik etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of anti-inflammatory, analgesic and antispasmodic activities and cytotoxic and genotoxic effects of micromeria fruticosa
  1. Tez No: 684814
  2. Yazar: IŞIK ÇELİKKOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYFER BECEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Micromeria fruticosa, analjezik, antienflamatuvar, antispazmodik, genotoksisite, Micromeria fruticosa, analgesic, anti-inflammatory, antispasmodic, genotoxicity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Amaç: Micromeria fruticosa subsp. brachycalyx bitkisinin metanol ekstresinin potansiyel antioksidan, antienflamatuvar, analjezik ve antispazmodik aktiviteleri ile sitotoksik ve genotoksik etkisinin incelenmesi hedeflenmektedir. Gereç ve yöntem: Bitki ekstresinin in vitro antioksidan aktivitesi DPPH, ABTS, FRAP ve CUPRAC yöntemleriyle incelendi. Antienflamatuvar, analjezik ve antispazmodik aktiviteler, Balb/c farelerde yapılan Formalin Testi, Kroton Yağı İndüklü Kulak Ödemi Testi ve Bağırsak Hareketlilik Testi ile belirlendi (her bir test için kontrol, pozitif kontrol, bitki ekstresi grupları; n=6). Fare dokularında, TNF-alfa, COX-1, COX-2, 8-OHdG ve MPO düzeyleri ölçüldü. Kanda Comet Tekniği ile Kuyruktaki DNA yüzdesi ölçüldü. Ayrıca, çeşitli kanser hücre hatlarında in vitro sitoksisite analizi ve dokular üzerinde histolojik incelemeler yapıldı. Bulgular: Bitki ekstresi, güçlü CUPRAC aktivitesi, ancak standartlara göre, daha düşük ABTS, DPPH ve FRAP değerlerini göstermiştir. Bitki ekstresi, Formalin Testi ve Kroton Yağı İndüklü Kulak Ödemi Testi'nde, indometazine benzer analjezik ve antienflamatuar aktivite göstermiş olup bu aktivitelerini COX-1 yolu ile gösterdiği tespit edilmiştir. Bağırsak Hareketlilik Testinde, bitki ekstresi atropin gibi potent antispazmodik aktivite göstermiştir. Bitki ekstresinin, kronik kullanımda dokular üzerinde MPO seviyelerinde önemli bir farklılık ve genotoksik etki göstermediği, ayrıca, MTT Testi ile çeşitli hücre hatları üzerinde antiproliferatif ve sitotoksik etki göstermediği belirlenmiştir. Histolojik incelemeler, bitki ekstresinin kronik kullanımının karaciğer ve böbrek dokuları üzerinde birtakım zararlı etkileri olabileceğini göstermiştir. Sonuç: Genotoksisite ve sitotoksisite göstermeyen Micromeria fruticosa subsp. brachycalyx bitkisinin, antioksidan, analjezik, antienflamatuvar ve antispazmodik aktivite sergilediği ve potansiyel bir ilaç adayı olabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate potential antioxidant, anti-inflammatory, analgesic and antispasmodic activities, and cytotoxic and genotoxic effects of Micromeria fruticosa subsp. brachycalyx methanol extract. Material and methods: In vitro antioxidant activity of plant extract was evaluated by DPPH, ABTS FRAP and CUPRAC methods. Anti-inflammatory, analgesic and antispasmodic activities were determined by Formalin Test, Croton Oil Induced Ear Edema Test and Intestinal Motility Test on Balb/c mice (control, positive control, plant extract groups for each test, n=6). TNF-alpha, COX-1, COX-2, 8-OHdG and MPO levels were measured in mice tissues. % DNA-Tail was determined in blood by Comet Assay. Morover, in vitro cytotoxicity analysis on different cancer cell lines and histological examinations on tissues were performed. Results: Plant extract showed strong CUPRAC activity, however, lower ABTS, DPPH and FRAP values compared to standards. In Formalin Test and Croton Oil Induced Ear Edema Test, plant extract showed analgesic and anti-inflammatory activity like indomethacin and showed these activities by COX-1 pathway. In Intestinal Motility Test, plant extract exerted potent antispasmodic activity as atropin. Plant extract showed no significant difference in myeloperoxidase levels and no genotoxic effect on tissues in chronic use, and did not show antiproliferative and cytotoxic effect on various cell lines. Histological studies indicated that chronic use of plant extract might have some harmful effects on liver and kidney tissues. Conclusion: It shows that Micromeria fruticosa subsp brachycalyx, which does not show genotoxicity and cytotoxicity, exhibits antioxidant, analgesic, anti-inflammatory and antispasmodic activity and it can be a potential drug candidate.