Nüks veya metastatik meme kanserli hastalarda ortalama trombosit hacmi (MPV) nin prognostik önemi
The prognostic importance of mean platecyte volume (MPV) in patients with recurrent or metastatic breast cancer
  1. Tez No: 684826
  2. Yazar: ZEYNEP SILA GÖKDERE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ÇAY ŞENLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ortalama trombosit hacmi, metastatik meme kanseri, prognoz, Mean platelet volume, metastatic breast cancer, prognosis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
MPV(ortalama trombosit hacmi) hemogram parametrelerinden biridir ve trombosit büyüklüğünün en sık kullanılan ölçüsüdür. Trombositler, kanser progresyonu ve metastazında önemli bir role sahiptir. Trombosit fonksiyonları, trombosit boyutuyla doğrudan ilişkilidir. Literatürde, MPV 'nin meme kanseri de dâhil olmak üzere, farklı kanser türlerinde prognostik öneminin araştırıldığı birçok klinik çalışma bulunmaktadır. MPV değerinin metastatik meme kanserli hastalarda prognostik önemi belirsizdir. Bu çalışmada, nüks veya de novo metastatik meme kanserli hastalarda MPV'nin prognostik önemini araştırmak amaçlanmıştır. 2010-2019 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı'nda nüks veya de novo metastatik meme kanseri ile takipli 18 yaş ve üzeri 200 kadın hasta retrospektif olarak değerlendirilmiştir. MPV cut-off değeri 10.5 fl olarak alınmış ve MPV değeri 10,5 fL altında olan hastalarda ortanca sağkalım 48 ay (%95 GA: 38.2-57.8) bulunurken, MPV değeri 10,5fL ve üzerinde olan hastalarda ortanca sağkalım 108 ay (%95 GA: 26.2-189.8) olarak bulunmuştur. Tedavi öncesi yüksek MPV düzeyi ile genel sağkalım arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p=0.693). MPV düzeyi ortalamaları ise kötü prognostik özellikler olarak kabul edilen santral sinir sistemi metastazı, HER 2 ekspresyon pozitifliği, ER negatifliği, birden fazla bölgeye metastaz olan hastalarda anlamlı olarak daha düşük saptanmıştır (sırasıyla p=0.044, p=0.026, p=0.035 ve p=0.037). Ancak bu durumun genel sağkalım üzerinde etkisi görülmemiştir. MPV cut-off değeri 10.5 fL olarak alındığında yaş, menopoz durumu, tümörün immünpatolojik özellikleri (ER, PR, HER-2 durumu), metastaz yeri ve sayısı, nüks olanlarda nükse kadar geçen süreye (erken nüks için ≤ 2 yıl, geç nüks için > 2 yıl) bakıldığında iki grup arasında farklılık görülmemiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, tedavi öncesi MPV düzeyi nüks ya da metastatik meme kanserinde açık bir prognostik öneme sahip değildir.
Özet (Çeviri)
MPV (mean platelet volume) is one of the hemogram parameters and the most commonly used measure of platelet size. Platelets have an important role in cancer progression and metastasis. Platelet functions are directly related to platelet size. There are many clinical studies in the literature investigating the prognostic significance of MPV in different cancer types, including breast cancer. The prognostic significance of MPV in patients with metastatic breast cancer is uncertain. In this study, it was aimed to investigate the prognostic significance of mean platelet volume (MPV) in patients with recurrent or de novo metastatic breast cancer. For this purpose, 200 female patients aged 18 years and over, who were followed up with recurrent or de novo metastatic breast cancer in Ankara University Faculty of Medicine, Department of Medical Oncology between 2010 and 2019 were evaluated retrospectively. In this study, MPV cut-off value was taken as 10.5 fL, MPV Median survival was 48 months (95% CI: 38.2-57.8) in patients with an MPV value of less than 10.5fl, while patients with an MPV of 10.5fL and above had a median survival of 108 months (95% CI: 26.2-189.8) was found. No correlation was found between high MPV level before treatment and overall survival (p=0.693). The mean MPV levels were found to be significantly lower in the presence of poor prognostic features such as central nervous system metastasis, HER 2 expression positivity, ER negativity, and metastasis to more than one site (p=0.044, p=0.026, p=0.035, p=0.037). However, this situation did not have an effect on overall survival. When MPV cut-off value is taken as 10.5 fL age menopause status, immunopathological features of the tumor (ER, PR, HER-2 status), location and number of metastases, time to relapse in relapses (early ≤ 2 years for recurrence, > 2 years for late recurrence) no difference was found between the two groups. Based on the results of thisstudy, the pre-treatment MPV level does not have a clear prognostic significance in relapsed or metastatic breast cancer.