Prostat kanserinde IRF5 transkripsiyon faktörü ve CXCR4/CXCL12 kemokin reseptörü arasındaki ilişki
Relationship between IRF5 5 transcription factor and CXCR4/CXCL12 chemokine receptor in prostate cancer
- Tez No: 684855
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGE ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: CXCL12 (SDF1), CXCR4, IRF5, Kanser immünolojisi, Prostat kanseri, CXCL12 (SDF1), CXCR4, Cancer Immunology, Prostate Cancer
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Kemokinler kanserde metastaz oluşumunu sağlayan ve tümörün mikroçevresini etkileyen geniş bir polipeptid ailesidir. İntereferon regülatör faktör-5 (IRF5) bir transkripsiyon faktörü olup interferonlar ve sitokinlerin uyarımında önemli bir proteindir. Bu tez çalışmasında IRF5 ile bir kemokin reseptör ailesi üyesi CXCR4/CXCL12'nin prostat kanserindeki rolü ve aralarındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada androjenden bağımsız insan prostat kanser hücre hattı PC3 kullanılmıştır. PC3 hücrelerinde, IRF5 ekspresyonu için pIRF5 plazmidi kullanılmış ve trasfekte edilmiştir. CXCR4 ve CXCL12 protein ekspresyon düzeyleri western blot ile ve gen ekspresyon düzeyleri ise qPCR yöntemi ile tespit edilmiştir. IRF5 transfeksiyonu sonrasında hücrelerde koloni oluşumu incelenmiş ve hücre medyumlarında CXCL12 sekresyonu ölçülmüştür. Bulgular: IRF5 transfekte edilen PC3 hücrelerinde hücre canlılığı ve koloni oluşumunun anlamlı derecede azaldığı tespit edilmiştir. IRF5 trensfekte edilen hücrelerin CXCR4 ve CXCL12 protein ekspresyonu ve gen ekspresyon düzeylerinin anlamlı derecede azaldığı görülmüştür. Sonuç: Bu çalışma bir transkripsiyon faktörü olan IRF5'in prostat kanserinde gelişen mikroçevre aracılı metastazda rol oynayan CXCR4/CXCL12 üzerinde etkisinin olduğunu göstermektedir. Prostat kanser tedavisinde IRF5 gen terapisi metastazın egnellenmesini sağlayabilir ve bu konuda yeni geliştirilecek tedavi yöntemleri için önemli katkılar sunabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Chemokines are a large family of polypeptides that cause metastasis in cancer and affect the microenvironment of the tumor. Intereferon regulator Factor-5 (IRF5) is a transcription factor and an important protein in the stimulation of interferons and cytokines. In this thesis, it was aimed to investigate the role and relationship between a transcription factor IRF5 and a chemokine receptor family member CXCR4/CXCL12 in prostate cancer. Metarial and Methods: Androgen-independent human prostate cancer cell line PC3 was used in the study. In PC3 cells, pIRF5 plasmid was used and trasfect for IRF5 espression. CXCR4 and CXCL12 protein expression levels were determined by western blot and gene expression levels were determined by qPCR method. Colony formation in cells after IRF5 transfection was examined and CXCL12 secretion was measured in cell mediums. Results: Cell viability and colony formation were found to be significantly reduced in IRF5 transfected PC3 cells. CXCR4 and CXCL12 protein expression and gene expression levels of IRF5 trensfected cells were significantly reduced. Conclusion: This study shows that IRF5, a transcription factor, has an effect on CXCR4/CXCL12, which is involved in microenvironment-mediated metastasis developing in prostate cancer. In the treatment of prostate cancer, IRF5 gene therapy can prevent metastasis and offer important contributions to newly developed treatment methods in this regard.