Kuşaklar arası farklılığın işgören davranışı üzerindeki etkisi
Effect of intergenarational differences on employee behavior
- Tez No: 684888
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM KIRKBEŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: X ve Y Kuşağı, Örgütsel Bağlılık, Kişi-Örgüt Uyumu, Kariyer Geliştirme, Ücret ve Örgütsel Adalet Algısı, Generation X and Y, Organizational Commitment, Person-Organization Fit, Career Development, Wage and Perception of Organizational Justice
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Tutku Topcu, Kuşaklar Arası Farklılığın İşgören Davranışı Üzerindeki Etkisi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yönetim Bilişim Sistemleri Anabilim Dalı, İnsan Kaynakları Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı, Yüksek Lisans Tezi, 2021. Bu çalışmanın temel amacı, X ve Y kuşağına mensup işgörenlerin, iş hayatındaki davranışları ile bu davranışların örgütsel bağlılığa etkisindeki farklılığın tespit edilmesidir. Çalışmada örgütsel bağlılık ve kuşaklar arası farklılıkların incelenmesine yönelik bir model oluşturulmuştur. Bu modele göre; kişi-örgüt uyumu, kariyer geliştirme, ücret ve örgütsel adalet algıları ile örgütsel bağlılık ilişkilendirilmektedir. Bu doğrultuda 18 yaşından büyük aktif çalışma hayatı olan 174 X kuşağı, 96 Y kuşağı olmak üzere toplamda 270 bireyden, anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 21.0 ve AMOS 21.0 programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; kuşaklar arasında kariyer geliştirme, ücret ve örgütsel adalet algısının örgütsel bağlılığa etkisindeki farklılık tespit edilirken, kişi-örgüt uyumunun örgütsel bağlılığa olan etkisinde anlamlı bir etki olduğu fakat kuşaklar arası farklılaşmanın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca yapılan t testi sonucunda örgütsel bağlılık, kişi-örgüt uyumu, kariyer geliştirme, ücret adaleti ve örgütsel adalet algısının kuşaklara göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Türkiye kapsamında az çalışma bulunması ve sonuçların literatür ile büyük çoğunlukta uyum göstermesi bu çalışmayı önemli kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Tutku Topcu, The Effect Of Intergenarational Differences On Employee Behavior, Social Sciences Institute, Department Of Management Information Systems, Human Resources Management Master's Program With Thesis, Master Thesis, 2021 The main purpose of this study is to determine the difference between the employee behaviors of the X and Y generations, and the effect of these behaviors on organizational commitment. In the study, a model was created to examine organizational commitment and intergenerational differences. According to this model; Person-organization fit, career development, wage and organizational justice perceptions are associated with organizational commitment. In this direction, data were collected from a total of 270 individuals, 174 of whom are from the X generation and 96 from the Y generation, who are older than 18 years of age and have an active working life by survey method. The data obtained in the research were evaluated using SPSS 21.0 and AMOS 21.0 program. According to the findings; While the difference in the effect of career development, wage and organizational justice perception on organizational commitment was determined between generations, it was concluded that there was a significant effect of person-organization fit on organizational commitment, but there was no intergenerational differentiation. In addition, as a result of the t test, it was determined that organizational commitment, person-organization fit, career development, wage justice and organizational justice perceptions differ according to generations. The fact that there are few studies in Turkey and that the results are mostly compatible with the literature make this study important.