Fuzzy Functional and fuzzy multivalued dependencies fuzzy relational databases
Bulanık ilişkisel veritabanlarında bulanık fonksiyonel ve bulanık çokdeğerli bağımlılıklar
  1. Tez No: 68493
  2. Yazar: MUSTAFA İLKER SÖZAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: bulanık ilişkisel veritabanı, uyumluluk, bulanık fonksiyonel bağımlılıklar, bulanık çokdeğerli bağımlılıklar vı, fuzzy relational database, conformance, fuzzy functional dependency, fuzzy multivalued dependency IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
oz BULANIK İlişkisel veritabanlarında bulanık fonksiyonel VE BULANIK ÇOKDEĞERLİ BAĞIMLILIKLAR Sözat, Mustafa İlker Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Adnan Yazıcı Ocak 1997, 73 sayfa Bu tezde öncelikle bir bulanık veritabanı ilişkisinde bulunan herhangi iki satır arasındaki uyumluluk tanımı ve bu tanıma dayanarak bulanık fonksiyonel ve bulanık çokdeğerli bağımlılıkların tanımı yapılmıştır. İkinci olarak, hem bulanık fonksiyonel, hem de bulanık çokdeğerli bağımlılıkların taneli özellikler durumunda klasik fonksiyonel ve çokdeğerli bağımlılıklara dönüştüğü gösterildikten sonra çıkarım kuralları listelenmiştir. Üçüncü olarak, bu çıkarım kurallarının bulanık veritabanı ilişkilerindeki fonksiyonel ve çokdeğerli bağımlılık ailesinde tam ve bütün olduğu kanıtlanmıştır. En son olarak, bu bağımlılıkların kullanımını gösteren iki örnek verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FUZZY FUNCTIONAL AND FUZZY MULTIVALUED DEPENDENCIES IN FUZZY RELATIONAL DATABASES Sözat, Mustafa İlker M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Adnan Yazıcı January 1997, 73 pages This thesis firstly introduces a new definition for the conformance of tuples exist ing in a fuzzy database relation. Then the formal definitions of fuzzy functional and multivalued dependencies are given on the basis of the conformance values presented here. Secondly, the inference rules are listed after both fuzzy functional and multivalued dependencies are shown to be consistent, that is, they reduce to those of the classic functional and multivalued dependencies when crisp attributes are involved. Thirdly, the inference rules presented here are shown to be sound and complete for the family of functional and multivalued dependencies in fuzzy database relations. Finally, two examples are given to demonstrate how these 111dependencies are enforced.