Involuntary displacement and reettlement caused by large-scale development projects: case of Akköprü dam project
Büyük kalkınma projelerinin neden olduğu zorunlu yeniden yerleşim: Akköprü örneği
- Tez No: 68492
- Danışmanlar: PROF. DR. RACİ BADEMLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Involuntary Resettlement, Involuntary Population Displacement III
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
oz BÜYÜK KALKINMA PROJELERİN NEDEN OLDUĞU ZORUNLU YENİDEN YERLEŞİM: AKKÖPRÜ ÖRNEĞİ SEYREK, Kemal Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Raci BADEMLİ Ocak, 1997, 134 Sayfa Son yıllarda savaş, doğal afetler ve kalkınma projeleri yapımı gibi nedenlerden dolayı binlerce insan yıllardır yaşadıkları yerleri terk ederek başka bir yörede yaşamak zorunda bırakılmışlardır. Hızla devreye giren kalkınma projeleri nedeniyle yer değiştirmek durumunda kalan insanların sayısında özellikle son yıllarda büyük artışlar meydana gelmiştir. Yıllardır yaşadıkları yerleri terk ederek başka bir yörede yaşamak zorunda bırakılan insanlar, bu süreç içerisinde değişik sosyal, ekonomik ve psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalmışlardır. Ancak, bu sorunların nasıl çözüme kavuşturulacağı konusunda son yıllara kadar yeterli araştırmalar yapılmamıştır. Bu çalışmanın amacı, yeniden yerleşim olayını, geçmişte ülkemizde yaşanan yeniden yerleşim örnekleri ile uygulanan politikaları ve dünyada bu konuda meydana gelen gelişmeleri incelemek ve bu çalışmalar ışığında ülkemizdeki literatür eksikliğini gidermektir. Dolayısı ile önce yeniden yerleşim konusundaki literatür araştırılmış ve Dünya Bankası tarafından 1980'li yıllarda geliştirilen yeniden yerleşim politikası incelenmiştir. Daha sonra, bu konuda ülkemizde yapılan uygulamalar, yasal ve kurumsal düzenlemeler ve yerel politikalar araştırılmış, sonuç olarak ise Türkiye ile Dünya'da uygulanan yeniden yerleşim politikaları arasındaki benzerlikler ile farklılıklar tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Zorunlu İskan, Yeniden Yerleşim, Zorunlu Yeniden yerleşim iv
Özet (Çeviri)
ABSTARCT INVOLUNTARY DISPLACEMENT AND RESETTLEMENT CAUSED BY LARGE-SCALE DEVELOPMENT PROJECTS: CASE OF THE AKKÖPRÜ DAM PROJECT SEYREK, Kemal M.S., Department of City and Regional Planning Supervisor : Prof. Dr. Raci BADEMLİ January, 1997, 134 Pages Last Century, a global increase occurred in the involuntary displacement and resettlement due to natural disasters, wars and invasions and development projects. Especially, the number of displaced people due to development projects increased. People, who were voluntarily displaced from their normal habitat and resettled some where else, confronted serious social, economic and psychological problems during the involuntary resettlement process. These problems, however, have not been investigated sufficiently. The aim of this study is to analyse previous resettlement activities, domestic legislative and institutional frameworks and present resettlement policies in Turkey and to fill the gap in the literature about involuntary resettlement in Turkey. Therefore, firstly the literature about involuntary resettlement in the world was investigated and resettlement policies of the World Bank was analysed. Then, domestic resettlement policies, legislative and institutional frameworks and previous resettlement activities were investigated. Finally, differences and similarities between the resettlement policies in Turkey and elsewhere are established.