İlkokullarda yetiştirme programının öğrencilerin gelişimlerine katkısı ve program geliştirme önerileri: İstanbul Avcılar örneği
The contribution of the educational program in primary schools to the development of students and program development recommendations: The case of İstanbul Avcilar
- Tez No: 684936
- Danışmanlar: PROF. HAYATİ HÖKELEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mülteci Eğitimi, Öğrenme, Psikososyal Gelişim, İYEP, İlkokul, Refugee Education, Learning, Psychosocial Development, IYEP, Primary School
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmanın amacı, İstanbul ili Avcılar ilçesinde bulunan ilkokul 3. sınıf öğrencilerine yönelik uygulanan İlkokullarda Yetiştirme Programı modülünün çocukların gelişimlerine katkısını incelemektir. Sonrasında bu eğitime tabi tutulan öğrencilerin dezavantajlı konumları ele alarak bu eğitimin yeterliliğine ilişkin öngörüde bulunarak çözüm önerileri sunmaktır. Çalışmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilmiş ''yarı yapılandırılmış görüşme formu'' ile toplanmıştır. Araştırma ilkokulda görev alan sınıf öğretmenleri, rehber öğretmenler ve İYEP de görev almış sınıf öğretmenleriyle yürütülmüştür. Araştırmanın sonucunda İYEP uygulamasının öğrenme güçlüğü olan öğrencilerde akademik başarıyı, derslere yönelik tutumu ve özgüveni arttırdığını, öğrencilerin bilişsel/psikososyal gelişimlerine katkı sağladığına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the contribution of the Education Program in Primary Schools module applied to 3rd grade students in primary school in Avcılar district of Istanbul province to the development of children. Afterwards, it is to offer solutions by considering the disadvantageous positions of the students who are subjected to this training, making predictions about the adequacy of this training. The data of the study were collected with a“semi-structured interview form”developed by the researcher. The research was carried out with classroom teachers working in primary school, guidance teachers and classroom teachers working in İYEP. As a result of the research, it was found that the IYEP application increased the academic success, attitude towards the lessons and self-confidence in students with learning disabilities, and contributed to the cognitive/psychosocial development of the students.