Göğüs tüpü olan hastalarda derin solunum ve öksürük egzersizleri öncesi soğuk uygulamanın ağrı üzerine etkisi
The effect of cold application in pain on the patients with chest tube before deep breathing and coughing exercises
  1. Tez No: 684992
  2. Yazar: BEYZA LEVENT KIY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE DEMİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: ağrı, derin solunum ve öksürük egzersizi, göğüs tüpü, soğuk uygulama, pain, deep breathing and coughing exercise, chest tube, cold application
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Araştırma; göğüs tüpü olan hastada derin solunum ve öksürük egzersizi öncesi yapılan soğuk uygulamanın ağrı üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmış randomize kontrollü deneysel bir çalışmadır. Düzce Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yapılan çalışmanın evrenini 02.05.2017/24.10.2019 tarihleri arasında Göğüs Cerrahi Birimi'ne bağlı olarak takip edilip; göğüs tüpü uygulaması yapılan, yatan hastalar oluşturmuştur. Araştırma örneklemini dahil edilme kriterlerini sağlayan, power analize göre; %5 önemlilik düzeyinde %80 güç, %30 luk etki büyüklüğü ve ölçümler arasındaki 0.5 lik bir ilişki ile kilinik ve istatistiksel açıdan anlamlı farklılığı elde etmek için toplamda 70 hasta oluşturmuştur. Verileri toplamak için; müdahale grubu bilgilendirilmiş gönüllü onam formu, kontrol grubu bilgilendirilmiş gönüllü onam formu, hasta tanıtım formu, görsel kıyaslama ölçeği (VAS), soğuk jel paket kullanılmıştır. Müdahale grubuna derin solunum ve öksürük egzersizi öncesi soğuk uygulama yapılmış, kontrol grubuna soğuk uygulama yapılmamıştır. Müdahale grubundaki katılımcıların derin solunum ve öksürük egzersizi sonrası ağrı puanının (3.31), öncesi ağrı puanından (4.24) düşük olduğu belirlenmiştir. Kontrol grubundaki katılımcıların derin solunum ve öksürük egzersizi sonrası ağrı puanı (5.29), öncesi ağrı puanından (3.47) anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak; göğüs tüpü olan hastalarda derin solunum öksürük egzersizi öncesi soğuk uygulamanın ağrıyı gidermede etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research; is a randomized controlled experimental study aimed to investigate the effect of cold application before deep breathing and coughing exercise in pain on patients with a chest tube. The universe of the study, which was conducted in Düzce University Health Research and Application Center, was followed by the Chest Surgery Unit between 02.05.2017 / 24.10.2019 is created by patients with chest tube application. The study sample consisted of patients who met the inclusion criteria. According to the power analysis which meets the criteria for inclusion of was planned to work with a total of 70 patients with a clinical and statistically significant difference with a relationship of 0.5 between %80 power, %30 effect sixe and measurements at a %5 significance level. To collect data; the experimental group informed consent form, the control group informed consent form, patient identification form, visual comparison scale (VAS), cold gel package were used. Cold application was applied to the experimental group before deep breathing and coughing exercise, and cold application was not applied to the control group. It was determined that the pain score (3.31) of the participants in the experimental group after deep breathing and coughing exercise was lower than the pre-application score (4.24). The pain scores (5.29) of the participants in the control group were significantly higher than the pre-pain scores (3.47) after deep breathing and coughing exercises. As a result; It was found that cold application before deep breathing coughing exercise was effective in relieving pain in patients with chest tube.