Âhirete imanın toplumsal yansımaları
The social reflections of belief in the hereafter
  1. Tez No: 685031
  2. Yazar: NAZLI DOĞAN CANPOLAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET CÜNEYT GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Âhiret, Âhirete İman, Kabir Hayatı, Yeniden Diriliş, Haşir, Hesap, Cennet, Cehennem, Hereafter, Faith in Hereafter, Belief in Hereafter, Resurrection, Hashemite, Interrogation, Heaven, Hell
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Âhiret inancı, iman esaslarından biridir. Âhirete iman konusu toplumsal bir olay olduğu hepimizce malumdur. Dolayısıyla âhirete imanın hem bireysel hem de toplumsal yansımaları söz konusudur. Kur'an-ı Kerim'de ifade edilmiştir ki, hayat kadar ölüm de gerçektir ve ölümün dünya hayatının ikiz kardeşi olduğunu mutlaka âhiret âlemine gidileceği anlatılmaktadır. Öldükten sonra sadece toprakta çürüyüp gitmemekle beraber insan, nasıl ki ana rahimde unutulmadıysa aynı şekilde kabir hayatında da unutulmayıp bir gün mutlaka yeniden diriltilecektir. Ayrıca, gönderilmiş olan bütün ilahi kitaplarda Peygamberler tarafından tebliğ edilmek için haber verilmiştir. Bu dünya ve insanlar imtihan için yaratılmıştır. Bu sebeple insanın imtihan olayını kavrayıp, kulluğunu ona göre şekillendirmesi gerekmektedir. Bu dünyaya imtihan amacıyla gönderilmiş olma sebebi, dünya hayatından ayrıldıktan sonra kısmen kabir hayatıyla ve kıyamet gerçekleştikten sonra da tam anlamıyla başlayacak olan, âhiret hayatı için hazırlanmak ve ebedi olan âhiret hayatının güzel geçmesini sağlamaktır. Allah Teâlâ, Kur'an-ı Kerim'de dünya hayatında rızasını kazananları, cennet hayatıyla mükâfatlandırıp ebedi olarak mutlu edeceğini vaat etmektedir. Âhiret olmasaydı dünya hayatının ve imtihanın bir amacı olmayacaktı. Gerek bilimsel düşüncelerde gerekse, dünyanın gidişatı, başka bir âlemin varlığını gerekli kılmaktadır. Çünkü ilahi kitapların hepsi ve batıl inançlar da bile âhiret inancı bulunmaktadır. Bu sebeple insan, imtihan edilmek ve bu imtihan neticesinde âhiret hayatına hazır hale getirilmek için dünyaya gönderilmiştir. Allah'a inananlar, âhiretin varlığı konusundaki tartışmaların hiçbirisine değer vermeyip her gün şahit oldukları ölüm ve dirilişe bakarak hayatını düzenleyip imtihan olma bilinciyle yaşamışlardır. Bu sebeple ölüp gidenlerin arkasından ümitsizliğe kapılmamış, bela ve musibetlerin imtihan amacıyla verildiğinin bilinciyle yaşayıp mutlaka âhirette mükâfatlandırılacaklarına iman etmişlerdir. Bu çalışmada âhirete imanın toplumsal yansımaları üzerinde durulmuştur. Kur'an-ı Kerim ve sünnet ışığında âhiret hayatıyla ile ilgili sağlam bilgiler ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Kaynaklarda geçen bilgileri toplayarak özellikle âhirete imanın yaşantımıza yansımalarını tespit etmeye gayret gösterdik. Tezimiz çoğunlukla betimleme ve karşılaştırma metodlarına başvurularak yapılmıştır. Taraftar ve karşıt görüşlere dair tespitler yapılarak çalışmamız bilimsel verilerle desteklenmiştir. Aynı zamanda kelam kitaplarından da faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Belief in the Hereafter is one of the fundamentals of the faith. We all know belief in the Hereafter is a social phenomenon. Therefore belief in the hereafter has both individual and social reflections. It is stated in the Qur'an that death is as real as life, and death is the twin brother of worldly life, and we will go to the hereafter. Not only will a person rot in the soil after death but also just as a person is not forgotten in the womb, he will not be forgotten in the life of the grave and will be resurrected one day. Also, in all the divine books that were sent, it was announced to be conveyed by the Prophets: This world and people were created for testing. For this reason, it is necessary man must comprehend the test event and shape his servitude accordingly. The reason why we were sent to this world as a test is to prepare for life in the grave after leaving the worldly life, and for the life in the hereafter, which will begin after the Doomsday, and to ensure that the eternal life in the hereafter is good. Allah, the Exalted, promises in the Qur'an that He will reward those who gain his consent in the life of this world with the life of Paradise and make them happy forever." Both scientific thoughts and the course of the world necessitate the existence of another realm. For this reason, a man was sent to the world to be tested and to be prepared for life in the hereafter as a result of this test. Those who believe in Allah do not value any of the debates about the existence of the Hereafter and lived with the awareness of being tested by arranging their lives by looking at the death and resurrection they witness every day. For this reason, they did not despair after those who died, and they lived with the awareness that troubles and calamities were given the purpose of testing, and believed that they would be rewarded in the hereafter. In this study, the social reflections of belief in the hereafter are emphasized. In the light of the Qur'an and Sunnah, solid information about life in the hereafter has been tried to be revealed. By collecting the information in the sources, we tried to determine the reflections of belief in the hereafter on our lives. Our thesis is mostly been done by using descriptive and comparison methods. Our study has been supported by scientific data by making determinations about supporters' and opinions views. At the same time, the kalam books were also used.