Sacale models and computer simuations for predicting acoustics of enclosures
Kapalı mekanların akustik incelemesinde fiziksel modeller ve bilgisayar programları
- Tez No: 68514
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Geometrical room acoustics, physical scale models, ray-tracing method, impulse response IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
öz KAPALI MEKANLARIN AKUSTİK İNCELEMESİNDE FİZİKSEL MODELLER VE BİLGİSAYAR PROGRAMLARI AŞAN, Buket Yüksek Lisans, Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet ÇALİŞKAN Yardımcı Tez Yöneticisi: Öğr. Gör. Türel SARANLİ Aralık 1997, 101 Sayfa Bu çalışmada, kapalı mekanların akustik kalitelerinin incelenmesinde kullanılan fiziksel modeller ve bilgisayar programları tartışılmıştır. Kapalı mekanların akustik/mimari tasarımı için her iki modelin birbirini tamamlayıcı kullanımını öngören iki aşamalı bir tasarım yöntemi önerilmiştir. Fiziksel modellerdeki ölçümlerde kullanılan optik yöntemler ve dalga yöntemleri ile bilgisayar programlarının temelini oluşturan ayna görüntüsü yöntemi, ışın izleme yöntemi ve melez yöntemler ortaya konulmuştur. Bu inceleme yöntemlerinin gerçeğe uygunlukları, avantajları ve dezavantajlerı tartışılmış ve örneklerle açıklanmıştır. Fiziksel modellerin ve bilgisayar programlarının karşılaştırılması için mevcut bir salonda, ODTÜ Mimarlık Amfisinde çalışmalar yapılmıştır. Salonda yapılan ölçümlerle, çınlama süresi, erken sönümlenme süresi, konuşmanın anlaşılabilirliği gibi akustik parametrelerin değerleri bulunmuştur. Aynı değerler bir bilgisayar programı (Bass Programı) ve 1/16 ölçekli fiziksel model üzerindeki ölçümler ile de elde edilmiştir.Bu parametrelerin olması gereken değerleri tartışılmış, mevcut salonda yapılan ölçümler sonucu elde edilen değerler ile 1/16 ölçekli fiziksel modelde ölçülen değerlerin birbirleri ile ve olması gereken değerler ile uyumu araştırılmıştır. Anahtar sözcükler. Geometrik oda akustiği, fiziksel modeller, ışın izleme yöntemi, darbe yanıtı. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SCALE MODELS AND COMPUTER SIMULATIONS FOR PREDICTING ACOUSTICS OF ENCLOSURES AŞAN, Buket M.S. in Building Science, Architecture Supervisor: Prof. Dr. Mehmet ÇALIŞKAN Co-supervisor: Inst. Türel SARANLİ December, 1997, 101 Pages In this study physical scale models and computer simulations are discussed as alternate means to predict the acoustical quality of enclosures. A two step design procedure is proposed for the acoustical/architectural design of enclosures with complementary use of both models. Different measurement techniques for scale models, such as optical and wave methods and the basics of ray-tracing, image-source and hybrid methods of computer simulations are outlined. The accuracy, advantages and disadvantages of these prediction methods are discussed and explained with examples. For a comparison of physical scale models and computer simulations, studies were carried out in an existing enclosure, the METU, Faculty of Architecture Auditorium. Measurements were taken in the hall and values of various acoustic parameters, such as reverberation time, early decay time, definition and clarity were detected. The same measures of the hall were calculated by a computer program, Bass Software and measurements were carried out with a 1/16 scale model. mRecommended values of these parameters and correspondence of the values of full-size measurements with the calculated values obtained by the software and values obtained by scale model measurements were studied.