A Cognitive research on Ayaspaşa pistrict, İstanbul: How the distrit boundradies are set by its inhabitants
İstanbul Ayaspaşa Mahallesi üzerine bilişsel bir araştırma: Yaşayanlar mahalle sınırlarını nasıl belirliyor
  1. Tez No: 68515
  2. Yazar: FATMAGÜL ASLANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK PAMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: boundary, district, environmental cognition. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
öz İSTANBUL, AYASPAŞA MAHALLESİ ÜZERİNE BİLİŞSEL BİR ARAŞTIRMA: YAŞAYANLAR MAHALLE SINIRLARINI NASIL BELİRLİYOR Aslaner, Fatmagül Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk Pamir Eylül 1997, 138 sayfa Bu çalışma İstanbul, Ayaspaşa mahallesinin yaşayanları tarafından kavranmsallaştırılmasını ve sınırlarının oluşturulmasını, sınırların kentsel çevre içindeki anlamına ve rolüne de değinerek incelemektedir. Araştırma konusu çevresel biliş olarak belirlenmiş, ve bilişsel harita metodu Ayaspaşa mahallesi sakinlerinin mahalle ve mahallenin sınırı kavramlarına nasıl yaklaştıklarının anlaşılabilmesi için kullanılmıştır. Rastlantısal olarak seçilen yaş cinsiyet ve tecrübe açısından eşit dağılımda olan deneklerle mahalleleri olarak kabul ettikleri alanınsınırlarını, eğer belirleyebiliyorlarsa, hangi parametrelere göre belirledikleri sorusuna cevap elde etmek üzere anketler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar deneklerin büyük çoğunluğunun kendilerine sınırlarını belirledikleri bir mahalle alanı tanımlamalarına rağmen sonuçların kendi içlerinde farklılıklar gösterdikleri saptanmış, bu tanımlı alanların ortak bir paydada toparlanamadığını göstermiştir. Sonuçlar ayrıca çevrenin tecrübe ediliş biçimlerinin, ve kişisel özelliklerin, cinsiyet ya da yaş gibi grup farklarından daha etkili ve belirgin olduğunu açığa çıkarmıştır. Ayaspaşa mahallesinde yaşayanlar arasında Ayaspaşa'yı ayrıcalıklı bir mahalle olarak kabul eden, entellektüeller, sanatçılar, ve girişimciler ve orada günlük hayatlarını sürdüren ve mahallelerini yaşadıkları yer olarak tanımlayan mahalle sakinleri arasında bir fark gözlemlenebil ir. Son olarak günümüz kentinde sınır kavramı anket sonuçlarına göre yeniden tartışılmış ve günümüz kozmopolit kent yaşamında sınırların varlığı sorgulanmıştır. Anahtar kelimeler sınır, mahalle, çevresel biliş. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COGNITIVE RESEARCH ON AYASPAŞA DISTRICT, İSTANBUL: HOW THE DISTRICT BOUNDARIES ARE SET BY ITS INHABITANTS Aslaner, Fatmagül M.Arch Department of Architecture Supervisor. Prof. Dr. Haluk Pamir September 1997, 138 pages This thesis analyzes the conceptualization of the district of Ayaspaşa, Istanbul and formation of its boundaries by its inhabitants, involving the meaning and role of boundary in the urban environment. Environmental cognition was taken as a field of research, and the method of cognitive mapping was used in an attempt to understand how the inhabitants of Ayaspaşa approach the concepts of district and its boundaries. Face to face interviews were held for the survey, to obtain answers to the question: what parameters do the inhabitants use to bound their district or are they capable of doing any? Subjects were selected randomly from mthe district, but evenly grouped according to their gender, age and length of residence. The results obtained indicated that, although the majority of the inhabitants could define an area as "their districf with boundaries, the bounded districts were quite individualistic, preventing a generalization of an area that can be called as the district of Ayaspaşa from the inhabitants' point of view. The results also revealed that the group differences among inhabitants due to the mode of experience, and individualistic characteristics, were more effective and salient than the differences of age and gender. In Ayaspaşa it is probable to differentiate intellectuals, artists, and long time residents regarding Ayaspaşa as a distinguished district and those who live there regarding their district as the place they live. Finally, the concept of boundary in contemporary city is reviewed referring to the results obtained and the existence of boundaries in cosmopolitan city is questioned.