Yapı bilgi modeli ile minimum zayiatla yer karosu ve kalıp işlerinin imalatı
Manufacture of floor tiles and formwork works with minimum loss by the building information model
  1. Tez No: 685193
  2. Yazar: ENES HAKAN ZAFER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER HALİS BETTEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı Bilgi Modeli, Metraj, Maliyet Analizi, Yer kaplaması, Building Information Modeling, Quantity Take-off, Cost Analysis, Floor covering
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bir inşaatın iç mekân yer kaplamasında genel olarak parke, seramik, terrazo, fayans ve karo kullanılmaktadır. Bu imalatların metrajları metrekare biriminde yapılır. Ancak malzemeler standart boyutlarda üretildiği ve kaplanan yüzeyinin boyutlarının kullanılan malzemenin boyutlarının katlarında olmaması, kaplama yüzeyinin düzgün geometrik şekilde olmaması, kolon, kapı eşiği tesisat bacası gibi yapısal ve mimari elemanların kaplanacak yüzeyde düzensizlik oluşturması, yapıdaki şaft boşluklarının oda geometrisini bozması gibi nedenler malzemenin yerleştirilirken kesilmesini gerektirmektedir. Yer kaplaması malzemesinin kesilmesi işçilikle birlikte zayiat miktarını da artırmaktadır. Bu çalışmada yapı bilgi modellemesi tabanlı bir sistem geliştirilerek zayiatı ve işçilik oranını azaltacak biçimde farklı boyuttaki kaplama yüzeylerine göre kullanılacak malzemenin en uygun şekilde yerleştirilmesi ve en uygun boyutun seçilmesi sağlanmıştır. Hipotetik bir inşaat projesi vaka çalışması olarak kullanılarak malzeme miktarı ve imalat için gereken kesme miktarı hesaplanmıştır. Geliştirilen sistem mevcut yer döşemesi boyutları arasından en az malzeme zayiatı olacak şekilde karo boyutunu ve yerleştirme örüntüsünü önermiştir. Sonuçlar değerlendirildiğinde şantiyedeki zayiat ve işçilik oranı azalacağı için yapım maliyetleri de düşecektir. Böylece daha verimli maliyetli yapı tasarımı ile daha etkin bir maliyet kontrolü uygulanabilecektir.
Özet (Çeviri)
Parquet, ceramic, terrazzo, tiles, and tile are usually used for the floor covering of a building. Unit of quantity take-off of floor covering is square meters. However, the production of floor covering materials at standard dimensions, dissonance between the dimensions of the coated surface and the dimensions of the used material, irregularities of the coated area, existence of the structural and architectural elements such as column doorsill installation shaft, and any distortions which causes irregularity of the covered surface may necessitate the cutting of the covering material during the floor covering. Cutting of the floor covering material increases the amount of wasted material and workmanship. In this study, building information model based system is developed to determine the most suitable placement pattern of the floor cover material, and the most suitable floor covering dimensions which minimizes the waste of material and workmanship rate. The amounts of material and the required cuttings for construction of floor covering of a room of a hypothetical construction project are calculated as a case study. Developed system proposed the optimum size for the floor covering material and installation pattern which minimizes the amount of material waste. When the results are considered, it is expected that the developed system would decrease the construction costs since the amounts of material waste and workmanship would be decreased. Thus, more effective structure design and more efficient cost control will be obtained.