Analysis of multicomponent polymer ir spectra with fuzzy set theory by using computer
  1. Tez No: 6853
  2. Yazar: KENAN ERARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Compound Identification, Multicomponent Polymer IR Spectra, Fussy Set Theory. -iv~
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
FDZZY KÖHE TEOBiSi YE BİLGİSAYAR KULLANARAK PVC-PMMA KARIŞIMLARISIN INFRARED SPEKTRALÂRININ ANALİZİ Erarslan, Kenan Fen ve Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, Y. Lisans Te2i Tez Yöneticisi : Doç. Dr. inci Gökmen Ortak Danışman : Doç. Dr. Ali Gökmen 56 Sayfa June, 1989 ÖZET Bu çalışmada, çok biles iki i polimer infrared spektralarinin fussy küme teorisi ve bilgisayar kullanarak nicel ve nitel analizi yapıldı. Çalışmanın ilk kısmında, kütüphane oluşturmak için saf polimerler“ belli çözücüler içerisinde çözülerek filmleri hasırlandı ve infrared spekturumları bu filmlerden elde edildi. Kütüphane oluşturmak için Âldrich İR katalogundan da yararlanıldı. Çalışmanın ikinci kısmında, çok bileşenli polimer karışımlarının infrared spektralarından pik merkeslerini bulan ve spekturumu çizgi spekturumu haline dönüştüren bir program geliştirildi. Bu cisgilerin pozisyonları karışımın içindeki polimerlerin nicel analisi için ve çizgilerin yükseklikleri nitel analis için kullanıldı. Çizgilerin pozisyonlarındaki ve yüksekliklerindeki kaymaları önlemek -v-için epekturum posisyon ve yükseklik yönünde fussy yapıldı. Fussy yapılmış spek turum kütüphane içinde bulunan refaranslar ile karşılaştırıldı. Karışı® içindeki polimerlerin konsantrasyonunu bulmak için ayarlanmış çözelti ekleme metodu uygulandı. PMMâ konsantrasyonu %5.0 (*?/w) olan iki tane PYC-PMMÂ karışımı içerisindeki ”PWlh konsantrasyonu % 5.1 ±0.6 (w/w) ve 5.4 ± 0.7 olarak bulundu. PMMA konsantrasyonu %4.G (w/w) olan karışım içerisindeki PMMÂ konsantrasyonu % 3.7 ±0.4 (w/w) olarak bulundu. anahtar Söseükler: Madde tanımlama, Çok bileşikli polimer infrared spektraları, Fussy küme teorisi. -vi-
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF IR SPECTRA OF PVC-PMMA POLYMER BLENDS WITH FUZZY SET THEORY BY USING COMPUTER Erarslan, Kenan Faculty of Arts and Sciences Department of Chemisty, M.S. Thesis Supervisor : Assoc. Prof. Dr. inci Gökmen. Cosupervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Gökmen. 56 pages, June 1989 ABSTRACT In this work, qualitative and quantitative analysis of multicomponent polymer IR spectra with fussy set theory using computer has been carried out. In the first part of the study, reference library was generated from IR spectra of pure polymers that were obtained from the films of pure polymers. Also Aldrich IR cataloque was used for composition of reference library. In the second part of the study, a program was developed to generate the IR spectrum on the computer and search for peak centroids of the IR spectra of unknown polymer mixtures, at the end sample spectrum was extracted as lines. The positions of lines were used for qualitative identification of compounds of mixtures and both positions and heights of lines were used for quantitative analysis. In order to prevent random variations in positions and -iii-intensity of lines the sample spectrum was fussified in position (x) and intensity (i) directions. The fussied sample spectrum was compared with the references in the reference library. In order to find the concentrations of the components of unknown mixture standard addition method was applied. The concentrations of PMMÂ in the two mixture which were 5.0 %(w/w) FMHA in FVC were found 5.1 ± 0.6 and 5.4 ± 0.7 %(w/w). For the mixture which were 4.0 %(w/w) PMMA in FVC, PMMA concentration was found 3.7 ± 0.4 %(w/w).