Açıklanamayan habitüel abortusu olan hastalarda plasental kisspeptin ifade düzeylerinin incelenmesi
Examination of placental kisspeptin expression levels in patients with unexplained habitual abortion
  1. Tez No: 685233
  2. Yazar: GÜLNUR ÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İDRİS KOÇAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Habitüel abortus, Plasenta ile ilişkili gebelik komplikasyonları, Canlı Doğum, Kisspeptin, Habitual abortion, placenta-related pregnancy complications, livebirth, Kisspeptin
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç Habituel abortus terimi 20. gebelik haftasından önce veya 500 gram altında gebeliklerin üç veya daha fazla kez kendiliğinden sonlanması olarak ifade edilmektedir. Plasenta yatağındaki trombozun, plasenta ile ilişkili gebelik komplikasyonlarından kısmen sorumlu olduğu varsayılmıştır. Abortus olan hastalarda trombozdan çok plasental invazyon bozukluğu olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmanın amacı; son yıllarda implantasyon, plasental proliferasyon ve apoptoz üzerindeki etkileriyle dikkat çeken kisspeptin ifade düzeylerini, açıklanamayan habituel abortus öyküsü olan kadınların terme ulaşıp sağlıklı doğum gerçekleştirdikleri gebeliğe ait plasentalarda incelemektir. Hastalar ve Yöntem Deney grubunda habitel abortus öyküsü olan ve gebeliği terme ulaşan kadınlara ait 20 plasenta örneği, ilaç+deney grubunda habitel abortus öyküsü olan ve gebeliği boyunca düşük moleküler ağırlıklı heparin tedavisi alarak terme ulaşan kadınlara ait 20 plasenta örneği ve kontrol grubunda habitel abortus öyküsü olmayan ve terme ulaşan sağlıklı kadınlara ait 20 plasenta örneği çalışmaya dahil edilmiştir. Toplanan dokular rutin histolojik prosedürleri takiben immünohistokimyasal olarak analiz edildi. Bulgular Kisspeptin ifade düzeylerinin kontrol grubunda en yüksek düzeyde olduğu görülürken, deney grubunda en düşük düzeyde ifade edildiği saptanmış ve ilaç+deney grubunda göreceli olarak yükseldiği gözlenmiştir. Kisspeptin reseptörü ifade düzeyleri karşılaştırıldığında gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. Tartışma ve Sonuç Kisspeptinlerin plasental invazyon üzerinde tek yönlü bir sınırlayıcı etkiden çok invazyonu düzenleyen, dengede tutan, implantasyona ve plasentanın potansiyel kapasitesine ulaşmasına yardımcı moleküller oldukları düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Objective Habitual abortion is defined as the loss of three or more pregnancies that occur before the 20th gestational week or less than 500 grams. It has been hypothesized that thrombosis in the placental bed is partially responsible for placenta-related pregnancy complications. There are studies showing that patients with abortion have placental invasion disorder rather than thrombosis. The aim of this study is to examine the expression levels of kisspeptin, which has attracted attention in recent years with its effects on implantation, placental proliferation and apoptosis, in placentas belonging to pregnancy, where women with unexplained habitual abortion history reached term and gave healthy birth. Patients and Methods The study included 20 placenta samples belonging to women with a history of habitual abortion and reached the term pregnancy in the experimental group, 20 placenta samples belonging to women with a history of habitual abortion and reached the term by receiving low molecular weight heparin treatment throughout their pregnancy in the drug+experiment group, and 20 placenta samples belonging to health women without a history of habitual abortion and reached the term in the control group. Collected tissues were analyzed immunohistochemically following routine histological procedures. Results Kisspeptin expression level was significantly higher in the control group, while it was at the lowest level in the experimental group, and it was relatively increased in the drug+experiment group. There was no statistically significant difference between the groups in terms of kisspeptin receptor expression levels. Discussion and Conclusions Kisspeptins were thought to be molecules that regulate and stabilize the invasion, help the implantation and reach the potential capacity of the placenta, rather than a one-way limiting effect on placental invasion.