Uniaxially loaded normal strength spiral columns
Eksenel yüklü fretli normal dayanımlı beton kolonlar
- Tez No: 68529
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜNEY ÖZCEBE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Normal Dayanımlı Beton Kolon, Fretli Sargı, Eksenel Basınç Yükü, Mukavemet Artırımı, Süneklik Artırımı. vı, Normal Strength Concrete Column, Spiral confinement, Uniaxial Compressive Load, Strength Enhancement, Ductility Enhancement. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET EKSENEL YÜKLÜ FRETLİ NORMAL D AYANIMLI BETON KOLONLAR Yalduz, Feridun Cahit Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Güney Özcebe OCAK 1997, 85 sayfa Bu tezde, eksenel basınç yükü altında fretli, normal dayanımlı beton kolonların davranışları incelenmiştir. Bu amaçla, beş adet normal dayanımlı beton kolon numunesi eksenel basınç altında denenmiştir. Sargı oranı, sargının aralığı ve sargılı gövde alanının tüm alana oranı deney elamanlarının değişken parametreleridir. Ayrıca, kolon kapasitesi ve fretli sargının beton dayanımına etkisi konularındaki analitik yaklaşımlar elde edilen deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Bu çalışmada aşağıdaki sonuçlara varılmıştır. -TS5OO şartnamesinin betonarme kolonların kapasite hesabı için önerdiği ifadede yer alan 0.85 beton dayanımı çarpanının, normal beton için gerçekçi olduğu sonucuna varılmıştır.-Normal dayanımlı betonarme kolonlarda, özellikle küçük boyutlu elemanlar için, sargılı betonun basınç dayanımının sargısız beton basınç dayanımına oranının, fret içinde kalan beton alanına çok duyarlı olduğu gözlenmiştir. Bu bağlamda, aşağıdaki iki sonucun uygun olduğu gözlenmiştir. -Sargı donatısının mekanik oranı sabit olduğu sürece benzer sünek davranışlar elde edilmiştir. Bu durumda, normal dayanımlı betonarme kolonlarda etkili sargı elde etmenin bir yolu da, sargı oranını artırmak yerine yüksek mukavemetli sargı çeliği kullanmaktır. -Normal dayanımlı betonarme kolonların, dayanım ve süneklik özellikleri iyi bir sargı ile iyileştirebilmektedir. -İdeal fretli kolon davranışını sağlayabilmek için hem TS500'ün önerdiği koşullan sağlamak(ps>pmin) hem de sargının donatısının mekanik oranın %20 den büyük olması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UNIAXIALLY LOADED NORMAL STRENGTH CONCRETE SPIRAL COLUMNS Yalduz, Feridun Cahit M. S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Güney ÖZCEBE January 1997, 85 pages In this study, the behavior of normal strength concrete spiral columns under uniaxial compressive loading was investigated. Within this scope, five normal strength concrete column specimens were tested under axial compression. The ratio of lateral spiral confinement, lateral spiral spacing and the ratio of confined area to gross area were the variable parameters of the specimens. Effects of spiral reinforcement on column strength and column ductility were discussed in accordance with the obtained test results. Furthermore, results of some analytical approaches on concrete column capacity, on spiral confinement and on concrete strength were compared with experimental data. The results indicated that ; 111-The TS500 code expression for the unconfined column capacity, which considers a concrete strength concrete reduction factor of 0.85, could be considered realistic for normal strength concrete columns. -Test specimens developed their first peak capacities at strain values ranging between 0.004-0.005. This was due to the confining effect of provided spiral steel. -The strength enhancement factor, defined by the ratio of the compressive strength of the core - concrete to the compressive strength of the unconfined concrete, was very sensitive to the core area and the mechanical ratio. In this respect, the following two conclusions seem to be appropriate. -As long as mw (mechanical ratio) is kept constant, the same capacity and ductility enhancement can be observed. Consequently one way of having well confined normal strength concrete column is to use higher grade steel instead of increasing the confining reinforcement amount. -Confinement of the core concrete became more effective when mw was increased equal to or greater than 20%.