The Development of a hard tissue substitute and its use in drug release
Bir yapay sert doku kompozitinin geliştirilmesi ve ilaç salımında kullanılması
- Tez No: 68530
- Danışmanlar: PROF. DR. VASIF NEJAT HASIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kemik, Kompozit, Biyouyumluluk, İlaç salımı, Jelatin, Hidroksiapatit. VI, Bone, Composite, Gelatin, Hydroxyapatite, Drug Release, Biocompatibility. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
oz BİR YAPAY SERT DOKU KOMPOZITTNIN GELİŞTİRİLMESİ VE İLAÇ S ALIMINDA KULLANILMASI Yaylaoğlu, Murat Burak Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vasıf Hasırcı Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Feza Korkusuz Ocak 1997, 93 sayfa Bu çalişmada kemiğin yapı ve işlevini taklit edebilen ve boşluk doldurma ile biyoaktif malzeme (ilaç, hormon, v.b.) salımında kullanılabilen bir implantı geliştirilebilmek için yapılmıştır. Implant heterojen yapıdadır ve iki fazı bulunmaktadır. İlk faz temelde kalsiyum fosfatdan oluşan mineral fazdır. Apatite benzer yapıda bir kalsiyum fosfat çözeltide (serbest ortamda), lipozomda ve jelatin içinde hazırlanmıştır. Bu üç tip malzeme İR, floresan mikroskobu ve SEM ile incelenmiştir. Floresan mikroskobu kalsiyum fosfat içeren lipozomlar arasındaki farkı gözlemek için kullanılmıştır.Bu implantın organik fazı olarak jelatin kullanılmıştır. Serbest ortamda geliştirilen kalsiyum fosfat kullanılarak kalsiyum fosfat-jelatin kompoziti hazırlanmıştır. Potansiyel sert doku iltahaplanmalarının tedavisinde kullanılmak amacıyla antibiyotik (gentamisin sülfat) yüklü kompozitler hazırlanmıştır. İn situ ortamda ilaç salımı incelenmiştir. Bundan sonra kompozit in vivo da denenmiş ve uyuma ve kemik iyileştirme kapasitesi radyografiyle gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DEVELOPMENT OF A COMPOSITE AS A HARD TISSUE SUBSTITUTE AND ITS USE IN DRUG RELEASE Yaylaoğlu, Murat Burak M.S., Department of Biology Supervisor: Prof. Vasıf Hasırcı Co-supervisor: Assoc. Prof. Feza Korkusuz January 1997, 93 pages This study was carried out to develop a composite implant that would mimic the structure and function of bone to fill voids or gaps as well as to release bioactive compounds like drugs, hormones, etc. The implant was heterogenous and had two phases. The first phase was the mineral phase which consisted mainly of calcium phosphate. An apatite-like calcium phosphate was prepared in the solution (free medium), in liposomes and in gelatin membranes. These three materials were examined with IR, fluorescence microscopy and SEM. Fluorescence microscopy was used to observe the differences between empty and calcium phosphate loaded multilamellar vesicles. IllGelatin was used as the organic phase of the implant. Calcium phosphate prepared in free medium was used to develop the calcium phosphate-gelatin composite. Antibiotic (gentamicin sulphate) loaded composites were also prepared for potential use in the treatment of hard tissue infections. In situ drug release was studied. The composite was then tested in vivo and its compatibility and bone healing capability were shown using radiography.