Sıçanlarda sisplatin ile oluşturulan akut böbrek hasarında myricetin 'in koruyucu etkisinin araştırılması
Investigation of the protective effect of myricetin in cisplatin-i̇nduced acute kidney injury in rats
  1. Tez No: 685299
  2. Yazar: EMİNE MALKOÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE TOLUK, DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Sisplatin, Myricetin, Böbrek, Nefrotoksisite, Sıçan, Cisplatin, Myricetin, Kidney, Nephrotoxicity, Rat
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Sisplatin birçok solid tümörün tedavisinde kullanılan antineoplastik ajandır. Myricetin, bitki kaynaklı güçlü anti-oksidan, antikanser, antidiyabetik ve anti-enflamatuar aktiviteleri içeren flavonoiddir. Bu çalışmayla deneysel sisplatin nefrotoksisitesi üzerinde Myricetin'in antioksidan özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 40 adet Sprague dawley cinsi erkek sıçan kullanılmıştır. Grup I (n=10) Kontrol grubu, su ve besin dışında herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Grup II (n=10) Myricetin grubu, deneyin ilk gününden itibaren 7 gün boyunca 5 mg/kg intraperitoneal (ip) Myricetin enjeksiyonu uygulanmıştır. Grup III (n=10) Sisplatin grubu, deneyin son günü (7. günde) ip olarak 7 mg/kg Sisplatin enjeksiyonu uygulanmıştır. Grup IV (n=10) Sisplatin + Myricetin grubu, deneyin 7.gününe kadar hergün 5 mg/kg Myricetin ip olarak verildikten 1 saat sonra 7 mg/kg Sisplatin ip enjekte edilmiştir. Histolojik incelemeler için formaldehide konulan dokulardan alınan kesitlere Hemotoksilen-Eozin ve Periyodik Asit Shiff boyaması, immunohistokimya Isı Şok Protein (HSP) 47 ve 60 boyaması yapılmıştır. Doku total oksidan ve antioksidan paremetreleri değerlendirilmiştir. Apoptoz TUNEL metoduyla gösterilmiştir. Kontrol ve Myricetin grubuna kıyasla Sisplatin grubu böbrek dokusunda özellikle proksimal ve distal tübül yapısının etkilendiği gözlenmiştir. Ayrıca HSP47 ve HSP60 ekspresyonları da sisplatin grubunda kontrole kıyasla artış göstermiştir. TUNEL pozitif hücre sayısı sisplatin grubunda artış göstermiştir. Sisplatin+Myricetin grubunda ise hem HSP47 ve 60 hem de TOS ve TAS sonuçlarında iyileşmeler olduğu, TUNEL pozitif hücre sayısının da sisplatin grubuna kıyasla azaldığı gözlenmiştir. TOS ve TAS değerleri gruplar arasında istatistiksel olarak fark bulunmadı. Çalışmadan elde edilen verilere göre Myricetin Sisplatin kaynaklı nefrotoksisitede koruyucu bir ajan olarak moleküler şaperonları düzenlemekte ve dokunun normal fonksiyonunun yerine getirilmesine katkı sağladığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cisplatin is an antineoplastic agent used in the treatment of many solid tumors. Myricetin is a plant-derived flavonoid with potent antioxidant, anticancer, antidiabetic and anti-inflammatory activities. The aim of this study was to evaluate the antioxidant properties of Myricetin on experimental cisplatin nephrotoxicity. Forty male Sprague dawley rats were used in the study. Group I (n=10) No application was made except for the control group, water and food. Group II (n=10) Myricetin group received 5 mg/kg intraperitoneally (ip) Myricetin injection for 7 days from the first day of the experiment. Group III (n=10) Cisplatin group, 7 mg/kg Cisplatin injection was administered ip on the last day (7th day) of the experiment. Group IV (n=10) Cisplatin + Myricetin group, 7 mg/kg Cisplatin was injected ip 1 hour after 5 mg/kg Myricetin was given ip every day until the 7th day of the experiment. Hematoxylin-Eosin and Periodic Acid Shiff staining, immunohistochemistry Heat Shock Protein (HSP) 47 and 60 staining were applied to the sections taken from the tissues placed in formaldehyde for histological examinations. Tissue total oxidant status (TOS) and antioxidant (TAS) parameters were evaluated. Apoptosis was demonstrated by the TUNEL method. Compared to the control and Myricetin groups, it was observed that especially the proximal and distal tubule structures were affected in the kidney tissue of the Cisplatin group. In addition, HSP47 and HSP60 expressions were also increased in the cisplatin group compared to the control. The number of TUNEL positive cells increased in the cisplatin group. In the cisplatin+Myricetin group, it was observed that there were improvements in both HSP47 and 60, TOS and TAS results, and the number of TUNEL positive cells was decreased compared to the cisplatin group. Total Oxidant Status and Total Antioxidant Status values were not statistically different between the groups. According to the data obtained from the study, it was concluded that Myricetin regulates molecular chaperones as a protective agent in cisplatin-induced nephrotoxicity and contributes to the fulfillment of the normal function of the tissue.