Studies with urease immobilized uncoated and plasma polymer HMDS coated activated charcoal
  1. Tez No: 6854
  2. Yazar: GÜNAY DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNERİ AKOVALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Üreaz, üre hidrolizi, hekzametildisiloksan, adzorpsiyon, immobilizasyon, plazma polimerizasyonu, plazma ' kaplama, hemoperfüzyon. ^05-0
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
11 UREAZ İMMOBİLİZE EDİLMİŞ KAPLANMAMIŞ YEYA PLAZMA POLÎMER HMDS KAPLI AKTİF KÖMÜRLE YAPILAN ÇALIŞMALAR DEMİREL.8ÜNAY Fen ve Ectebfyat Fakültesi Kimya Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güneri Akovalı 1 00 sayfa, Haziran î 989 ÖZET Kanın üremik metabolitlerden temizlenmesi amacıyla hemoperfüzyon kolonlarında dolgu maddesi olarak kullanılmak üzere yeni bir adzorbant hazırlanmış ve geliştirilmiştir. Üreaz enzimi iyi tanımlanmış aktif karbon yüzeyine yüksek adzorplama kapasitesinden yararlanılarak tutturulmuş ve takiben hekzametfldisiloksan (HMDS) monomerlyle gaz fazında plazma polimerizasyonu kullanılarak kaplanmıştır. Böylece daha biyouyuşur bir yüzey elde edilmiş ve ürenin hidrolizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma, enzim destek sisteminin genel hatlarını optimize etmek yönünde olup aktif kömür üzerindeki enzimin maksimum aktivite ve kararlılık göstermesine çalışılmıştır. SEM, ESCA ve porozimetri testleri yapılmış, plazma kaplamanın özellikleri incelenmiş ve enzim adzorplandıktan sonraki gözenek yapı dağılımı ile yüzey alam değişimi hesaplanmıştır. Kinetik çalışmalar gerek serbest enzim, gerekse aktif kömürde adzorplanmış olan için Berthelot reaksiyonu ve potansiyometri kullanılarak yapılmış, ürenin enzimatlk hidrolizi matematik bir model eşliğinde yatışkm durum varsayılarak incelenmiştir. Bu amaçla enzim adzorplanmış-kaplanmamış-yıkanmamış kömür kullanılmış olup, sonuçta çalışmada kullanılan destek sistemindeki üreazın hemen hemen serbest çözeltidekine benzer şekilde davrandığı ve aktif kömürün yüksek gözenek yapısına rağmen üre hidrolizinin daha çok kinetik kontrollü olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
STUDIES WITH UREASE IMMOBILIZED UNCOATED AND PLASMA POLYMER HMDS COATED ACTIVATED CHARCOAL DEMİREL, 6ÖNAY Faculty of Arts and Sciences Department of Chemistry, Ph. D. Thesis Supervisor: Prof. Or. Güneri Akovalı 100 Pages, June, 1989 ABSTRACT A new kind of adsorbent was prepared and improved to be used as the packing materia] in hemoperfusion columns with the purpose of detoxification of blood from the uremic metabolites. Urease enzyme was adsorbed onto a well defined surface of activated charcoal due to the high adsorptlve capacity of the adsorbent and subsequently coated with the monomer hexamethyldisiloxane (HMDS) with plasma polymerization in the vapor phase to provide a biocompatible surface and hydrolysis of urea was accomplished. Research was carried out to optimize the features of the enzyme support system so as to increase the activity and stability of urease on activated charcoal. SEM, ESCA and porosimetry tests were carried out for the detection of the plasma coat, and the evaluation of pore size distribution and surface area after enzyme adsorption. Kinetic studies were carried out both by Berthelot reaction and potent iometry for the enzyme in free solution and the absorbed enzyme on activated charcoal system to explain the enzymatic hydrolysis of urea where a mathematical model was employed assuming pseudo steady-state kinetics. Enzyme adsorbed-uncoated- unwashed charcoal was employed for this purpose and the results showed that urease on that support system behaved almost similarly to that in free solution and the hydrolysis of urea was rather kinetic controlled in spite of the highly porous structure of activated charcoal. Key Words ; Urease, hydrolysis of urea, hexamethyldisiloxane, adsorption, Immobilization, plasma polymerization, plasma coating, hemoperfusion. 4-05-0^-01