Critical evaluation of high pressure airbreaking method in steep seams at TTK mine
Yüksek basınçlı hava ile patlatma metodunun TTK ocaklarındaki dik damarlara uygulamasının kritik değerlendirilmesi
- Tez No: 68536
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. AYDIN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Dik damar madenciliği, Hava patlatmalı yöntem, damar özellikleri, İşletme parametreleri, Ekonomik değerlendirme. IV, Steep seam mining, Airbreaking system, Seam characteristics, Operational parameters, Economical evaluation. Ill
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
öz YÜKSEK BASINÇLI HAVA İLE PATLATMA METODUNUN TTK OCAKLARINDAKİ DİK DAMARLARA UYGULAMASININ KRİTİK DEĞERLENDİRMESİ Yürek, Şahika Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. H. Aydın Bilgin 91 sayfa Eylül 1997 Bu tezde, TTK' da uygulanmakta olan klasik dik damar madencilik yöntemleri kısaca gözden geçirildikten sonra, yeni bir yöntem olan“Yüksek Basınçlı Hava ile Patlatma”metodu geniş kapsamlı olarak değerlendirilmiştir. Pratik uygulama sonuçları değerlendirilerek, Karadon ve Üzülmez ocaklarına ait dört damar jeomekanik, damar geometrisi ve işletme parametreleri açısından değerlendirilmiş ve bu parametrelerin yüksek basınçlı hava ile patlatma yöntemini nasıl etkilediği gösterilmiştir. Damarların maliyet açısından birbirleri ile kıyaslanmasından sonra, hangi damarların bu metod için uygun olacağı konusunda bir açıklama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CRITICAL EVALUATION OF HIGH PRESSURE AIRBREAKING METHOD IN STEEP SEAMS AT TTK MINES Yürek, Şahika M. Sc, Department of Mining Engineering Supervisor Assoc. Prof. Dr. H. Aydın Bilgin 91 pages September 1997 In this study, after the discussion of steep seam mining methods applied at TTK mines, a brief description of“High Pressure Airbreaking system”which has been in use for some time is evaluated. According to the results of the practical applications, four different coal seams at Karadon and Üzülmez mines are compared with each other in terms of the geomechanical, geometrical and operational parameters is shown how these parameters affect the high pressure airbreaking technology. Then after economical evaluations of the seams, is discussed briefly which seams are more suitable for high pressure airbreaking method.